top of page

"Meteos" applikációk összehasonlítása

Időkép

Jól összeszedett applikáció, hatalmas felhasználói bázissal. Ezáltal pontos és azonnali, egyedülállóan sok adat van, ami viharvadászatok alatt is remekül használható és nagy segítség. Néhol nem teljesen átlátható, de ennyi belefér. Widget van, szép, átlátható. Jelenidő 95%-ban pontos.

OMSZ Meteora

Szintén egy jól összeszedett app, profi csapattól. A jelenidő és az előrejelzések az esetek nagyon nagy részében pontosak. Viszont: kevés a szolgáltatás, és az sem minden esetben átlátható. A radar el van csúszva, pontatlan, így csak a hivatalos oldalon lévő (met.hu) a mérvadó. A MET-ÉSZ adatbevitel pozitívum, illetve az ide érkező észlelések megbízható, hozzáértő forrásból jönnek, ami egy éles helyzetnél nagyon fontos. 

Meteoblue

A Meteoblue egy feltörekvő oldal, rengeteg hasznos újítást vezettek be mostanában. Az app-ból elérhető modell térképek is vannak. (a weboldalon rengeteg, nagyon hasznos adat megtalálható, visszamenőleg is (éghajlati adatok, stb), hátránya hogy egy részük fizetős). Tud magyarul, elég átlátható és egyértelmű. A műholdkép pontos, a radar viszont teljesen használhatatlan, semmi köze nincs a valósághoz. Widget nincs.

Weather Underground

A TWC-vel egy adatbázist használ. Widget van, de szerintem nem szép, van használhatóbb. Egyszerű app, 1-2 hülyeségen kívül egész használható. Egyetlen extra benne a napfelkelte / holdfelkelte, naplemente / holdlemente idejének kijelzése, illetve a holdfázist is mutatja. Többször összezavarodik, csak ki-be lépés után mutat pontosabbat (pl. napi csapadékösszeg).

Accu Weather

Az egyik sokak által legnépszerűbbnek vélt app. Sok telefonon ez vagy ennek valamilyen módosított változata szerepel beépítettnek. Ennek ellenére sokszor küzdd pontatlanságokkal. Az aktuális idő és hőmérsékleten kívül mindössze  előrejelzést mutat, illetve van benne egy radar, de ennek nem sok köze van a valósághoz, használhatatlan. Widget van, közepes kinézettel. Nem ajánlott!

TWC

A WU-val egy adatbázist használ. Widget van, egyszerű, semmi csicsa, de emiatt nem is túl különleges. Itt is vannak beépített térképek (radar, műhold, stb) de ezek is teljesen használhatatlanok. Kijelzi, hogy a napfelkelte és naplemente között épp hol jár időben a nap, tájékoztatást kapunk az útviszonyokról, és hogy futáshoz mennyire alkalmas az idő. Ezen paraméterek többnyire pontosak.

Wetteronline

Szintén egy népszerű app, bár itthon nem annyira elterjedt. Az app-on belül a kezdőoldalon megjelenő térképen a műholdkép pontos, használható, a csapadék radar viszont pontatlan, nem érdemes nézni, több tíz km-es eltérések vannak (villámot is jelez). Widget van, szép, átlátható. Az egyszerűségéből fakadóan túl sok funkció nincs benne. Ajánlott!

YR.NO

Az összes app közül talán ez a legegyszerűbb. Zivatar ikont nem ismerik. Néha tud egész pontos lenni, néha viszont sajnos a valóságtól a létező legmesszebb áll. Widget van, szép is, de a pontatlanságok miatt nem ajánlott kategória.

Weatherlive

Ez az app idegesített fel talán a legjobban. Nagyon sokszor pontatlan, emellett ugyan vannak "jó szériái", de a tévedések miatt nem adok neki hitelt. A design szép, csilivili, még a lábméretet is kijelzi kb. Widget itt is van, szintén látványos. Összességében az adatok miatt nem ajánlott.

ÖSSZEGZÉS:

Az applikációk (mivel a legtöbb automata gépi előrejelzés) előrejelzése egy irányadó támpont a várható időjárásra. A teszteken figyelembe vettem a valós várható esélyeket is. (pl ha zivataros idő volt várható és elment mellettem 10km-re, hiába nem volt nálam semmi, a helyzetben benne volt, így erre pozitív értékelést adtam. A 4 és 5 csillagos előrejelzés pontosságnál ezekkel nem is nagyon volt gond, tehát érdemes megjegyezni, hogy mindig a legvalószínűbb esemény ikonja van bent. Amennyiben zivatar ikont látunk akkor az adott térségben benne van a zivatar esélye. Sokan félreértékelik ilyenkor, hogy nem is volt semmi, de arról már nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást, hogy tőlük 10-20-30km-re esetleg egy heves zivatar ment el. Ugyanígy ha napos ikon van bent és véletlen 1-1 elszórt zápor, zivatar előfordul néhol, és valakit pont elkap, akkor hibásnak értékeli az előrejelzést, pedig valójában a napos idő a jellemző. Ezeket érdemes figyelembe venni az applikációs előrejelzéseknél (és minden más időjárásos előrejelzésnél is). Az adatokat több hónapig gyűjtöttem, teszteltem, szakmai szemmel is, ennek ellenére ez csak az én véleményem a felsorolt applikációkról. 

Mely oldalak előrejelzését érdemes nézni?

A kérdés amit nagyon sokszor megkapok. Mivel mi csak érdekesebb zivataros helyzetben készítünk előrejelzést többnyire, azért a napi időjárást máshol találjátok meg. Mivel régóta követem a szakmát ezért összeszedtem azokat az oldalakat, ahol tudom hogy profi, megbízható csapat dolgozik az előrejelzéseken.

bottom of page