top of page
  • Czirok Bence

Orosházi légzuhatag 2017.08.06.

Az események előtt néhány órával még Petivel elemeztük a helyzetet Perkátán, majd folytattam utamat hazafelé. Már 3 óra környékén kialakultak zivatarok Tótkomlós térségében, majd később Kaszapernél is. Ezekről útközben készítettem 1 képet Csongrádnál.

A város határához érkezve negyed 5 körül már gyanús friss keletkezés volt délnyugati irányban tőlem, ami pont a város felé tartott. Háromnegyed 5-re már meg is érkezett, csapadéksáv nélkül, majd elkezdett gyenge intenzitással esni, ekkor a csapat chat-be küldtem is egy gyors képet, ezután jött a pusztítás. Különösebb látvány nem volt előtte, ezért fényképezővel nem készült fotó, csak telefonos.

Én a belváros nyugati szélén voltam, ott nem esett annyi jég, illetve a szél sem pusztított túlzottan. Viszont azonnal láttam, hogy légzuhatag alakult ki felettem, mivel a cella közepe tőlem keletre volt és keleties a szélirányt tapasztaltam . A megfigyelési helyemen az események közben el is ment az áram és éjjel negyed 1-ig szünetelt a szolgáltatás.

Rögtön utána érkeztek a hírek, hogy a belvárosban komoly pusztítás történt. El is indultam kárfelmérésre és a látvány döbbenetes volt. Mindenfelé leszakadt faágak, gyökerestől kidőlt fák. Néhány helyen vezetékeket szakított le, villanyoszlopok dőltek ki. A legnagyobb pusztítást a kórház környékén, lakótelepi övezetben okozta. Északkelet felé haladt tovább, azonban a Szőlő városrészben kisebbek voltak a károk, ott leginkább a jég okozott gondokat. A várost elkerülő 47-es útra több fát is rádöntött, emiatt azt egy időre le is zárták.

Az alábbi képen a fekete vonalak közötti területeken okozott nagyobb károkat, de a körben jelölt területen volt a legnagyobb pusztítás. A cella mozgási irányát fehér nyíllal jelöltem.

A HP szupercella először a 16:40-es radarképen volt látható, majd a 16:50-esen már felhőszakadás radarjellel, ezt a tapasztalatok alá is támasztják, mivel ekkor kezdte a károkozást. A legnagyobb jégátmérők olyan 4 cm körül lehettek, a városban ennek következtében sok autó jégkáros lett. A belvárosban biztosan 100 km/h feletti széllökések voltak, viszont az OMSZ helyi automatája 21 m/s-os legnagyobb széllökést regisztrált, ami Bogárzó környékén van, arra nem is tapasztaltam akkora károkat. Nálam 17.5 mm csapadékot rögzítettem, majd az éjszakai zivatarokkal együtt 41.4 mm lett a végeredmény. A belvárosból azonban érkeztek nagyobb mennyiségről szóló jelentések is.

A cella körülbelül 4 óráig volt életben, majd utolérte a nyugatról érkező MKR. A szupercella életéről készítettem egy radaranimációt:

Felhasznált források: - Radaranimáció: Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - Térkép: Google

Fotók a kárfelmérésről

Az események után, már távolodóban

A vásárcsarnok tetőszerkezetének egy darabja 100 m-el arrébb.

A vásárcsarnok tetőfedésének egy darabja

Megbontotta a vásárcsarnok tetőszerkezetét is

Az események után 1 órával néhol még lehetett jeget találni.

A belvárosban néhol még lehetett találni jeget

A Lehel utcán 3 villanyoszlop tört el

A kórház környéke

Kossuth utca

Az események után 2 nappal készült az utolsó 4 kép a kórház környékén.

291 megtekintés0 hozzászólás
Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page