• Papp Péter

Tornádós élmények

2017. Május 23.-án kedden, tornádó alakult ki Perkáta határában. Olyannyira nagy élmény maradt, hogy a mai napig nem tudom feledni egyetlen pillanatát sem. De lássuk csak mi is történt aznap. (Beszámoló az eset másnapjáról)

"Csak egy átlagos zivataros napnak indult a tegnapi nap, ahogy az lenni szokott. Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget azon kívül, hogy negyed óránként néztem a radart, műholdképet. Az első zivatarok a térségemben dél körül alakultak ki, de hamar el is haltak. Tulajdonképpen ezek a zivatarok mutatták meg azt, hogy délután komolyabb események is kialakulhatnak. Nagyjából a Duna felett a zivatarok üllője visszamaradt, amik stabilizálták ott a légkört. Mivel gyenge délnyugati áramlás volt, sejtettem, hogy ha kialakul valami, az a település felett fog beragadni. Nem is kellett sokat időzni. Északnyugat felé egy komoly kis multicellás rendszer indult fejlődésnek. Közben a település felett egy határozott konvergencia kezdett el kiépülni, szinte robbanásszerűen emelkedtek a gomolyfelhők. Ekkor már a szokásos helyemről, kint a határban figyeltem az eseményeket. Tőlem kb. 1-1.5 km-re észrevettem egy kisebb porfelhőt, amit annak tulajdonítottam, hogy a mezőgazdasági gépek verték fel. Utána egyre közelebb újabb és újabb porfelhő formálódott, és ekkor tudatosult bennem, hogy a markáns konvergencia akár még tornádót is produkálhat. Összesen 4 örvényt figyeltem meg a talajon, a legközelebbi alig pár 100 méterre tőlem. Rögtön ezután a konvergencia mentén húzódó felhőalapon észrevettem egy rotáló részt. Abban a pillanatban ismét felpattantam a biciklimre, és irány délkelet, amíg egy jó pozíciót nem találok. Alig mentem 1 km-t, meg is álltam. A korábban már említett forgó rész alatt egyszer csak kibukkant egy tuba. Gyorsan ereszkedett lefelé, közben pedig egyre vastagabb is lett. 16:04-re ért le legjobban, kb. a felhőalaptól számított távolság feléig nyúlt le, miközben a lentről felszívódó porcső már megfestette a forgó légoszlop alsó részét is. Mérhetetlen izgalom lett rajtam úrrá. Egyfolytában kattintgattam, amikor hirtelen elkezdett szakadni az esővel vegyes jég. Nem törődve semmivel tovább folytattam a dokumentációt, miközben csapattársaimmal beszéltem, és üvöltöttem nekik! Tornádóóó! Gyerekek tornádóóó! 16:09-kor a tölcsér felszívódott, és lassan elindultam haza. Az otthon melegében rögtön arra jutottam, hogy egy kárfelmérést kell csinálni. Több helyszínről készített képeket nézegetve, 3 órás munka után sikerült kiszögelni egy pontot. Másnap, május 24-én már a reggeli órákban biciklire pattantam, és irány a kijelölt pont. Szerencsére sikerült elég pontosan belőni a helyét, így néhány perces keresgélés után meg is találtam a tornádó helyszínét."

Még több kép az alábbi linkre kattintva;

https://flic.kr/s/aHsm1osC1t

Meteorológiai háttere, leírással a tornádó kialakulásának; http://www.szupercella.hu/nem_mezociklonalis_tornado_dunaujvaros_20170523_reszletes

98 megtekintés
Kiemelt poszt
Legújabb posztok
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • Facebook csoport
  • Flickr Social Icon
  • YouTube Social  Icon

ViharVonal.com

© 2021 by Tiszavölgyi Dávid