top of page
  • Szerző képeTiszavölgyi Dávid

Sarki fény Magyarországon 2024.05.10.

Az előző napokban több erős napkitörés is történt (legalább 7 db, többnyire X kategóriájú CME-t (koronakidobódás) lehetett megfigyelni a Nap felszínén, az AR3664 sorszámú napfoltból, ezek közül az elsők elérték a Földet és egymás hatását is felerősítve extrém geomágneses vihart okoztak), így az előrejelzések alapján várható volt, hogy itthonról is látni lehet majd a sarki fényt. Csapatunk ezért készenlétben volt végig, közben Discord szerverünkön folyamatosan ment az elemzés és egyeztetés (ide Te is csatlakozhatsz: ITT). 21 óra után, már a teljes sötétség előtt halványan látni lehetett, az adatok is bíztatóak voltak, így többen is terepre indultunk.


A "buli" végül a vártnál is erősebb lett, ugyanis az éjszaka folyamán G5-ös szintet elérő geomágneses vihar zajlódott le. (A bejövő adatok alapján egyébként ilyen utoljára 2003-ban volt)

Részletes grafikonok itt érhetőek el: Space Weather Timeline Viewer


A naptevékenység 11 éves ciklusának maximuma felé járunk most, ilyenkor sokkal több napfolt jelenik meg, ezért van rá esély, hogy újra megfigyelhessük még a közeljövőben. A napfoltokból kaphatunk jelentősebb koronakidobódásokat (CME), melyek töltött részecskékből állnak. Amennyiben ezek elérik Földünket, akkor geomágneses háborgásokat okozhatnak, aminek hatására kialakulhat a sarki fény, vagy más néven itt Aurora Borealis.


A sarki fényről már készítettem egy videót, hogy miért is látjuk Magyarországról is:
Somogyi Csaba, Szabó Benedek, Varga Dani - csapat beszámolója:

2024.05.10-11. Éjjel intenzív geomágneses vihar okozott sarki fényt Magyarország egén, így egy gyors tervezés után nekiindultunk Csabival és Benivel levadászni. Az első helyszín Budapest határában volt, de mivel észak felől elkezdett befelhősödni átmentünk Dobogókőre. Itt kaptuk az első nagyobb látványt. Itt már megjelent a zöld szín is a vörös mellett, kb 1-2 óra fotózás után ide is keztek bekúszni a felhők, gyors helyzetelemzés után Szlovákiát választottuk célpontnak, ott is Párkány mellett nyugati irányban egy szántóföld szélét, ott nem zavart bele a felhőképződés a látványba. Ez volt a "vadászatunk" utolsó helyszíne, innen hajnali 3 körül aztán elindultunk haza, egy eredményes éjszakát zárva.Somogyi Csaba - Dobogókő
Somogyi Csaba - Dobogókő
Somogyi Csaba - Szlovákia
Somogyi Csaba - Szlovákia
Somogyi Csaba - Szlovákia
Somogyi Csaba - Szlovákia

Sarki fény, Budapest
Varga Dani - Budapest határa
Sarki fény, Dobogókő
Varga Dani - Dobogókő
Sarki fény, Szlovákia
Szlovákia - Párkány

Szabó Benedek - Szlovákia
Szabó Benedek - Szlovákia


Czirok Bence beszámolója:

2024.05.10. sarki fényes este Orosháza határában

Csütörtökön igen erős napkitörés történt, így már előre tudtuk, hogy érdemes készülni a ma éjszakára.

Este 8 után 3-an indultunk terepre, elsődleges cél az Orosházától északra lévő geodéziai torony volt, mint kompozíció.

Kiérve a helyszínre, kékórában már az első képeken látszódott a sarki fény, így a gépek mentek folyamatosan. Majd 10 óra után igencsak beerősödött, szabad szemmel is láthatóvá vált, ekkortól egészen 11-ig tartott az első látványos szakasz. Háromnegyed 11 körül sikerült egy meteort is elcsípni. Miután már legyengült, fáradtak is voltunk, így elindultunk haza. Nyilván éjfél után volt a legerősebb aktivitás, de már nem volt energiám visszamenni terepre. Bízom benne, hogy még a közeljövőben lesz hasonlóan látványos.


Czirok Bence - Orosháza
Czirok Bence - Orosháza
Czirok Bence - Orosháza
Czirok Bence - Orosháza
Czirok Bence - Orosháza
Czirok Bence - Orosháza


Tiszavölgyi Dávid beszámolója: 21:00-ig dolgoztam, így utána tudtam csak indulni terepre. Rögtön Monor mellé helyezkedtem, ahol az első tesztképek ellövése után már halványan látszódott is. Volt némi felhőzet, de a műholdképeken látszódott, hogy nemsokára tisztulás jön. Később, az észak felől érkező (gyenge hidegfront maradványa) felhőzetre viszont számítottunk, így úgymond sietni kellett a képekkel, mert várható volt, hogy a megfigyelési lehetőség hamarosan megszakad. Végül 22:15 körül volt egy gyönyörű szép maximum, amikor szabad szemmel is csodálatosan lehetett látni a sarki fényt. Végül 23 óra utánra teljesen fölénk jöttek a felhők, így ez után már haza indultam, de addig szerencsére több, látványos fotót is sikerült csinálni. Szokásomhoz híven, próbáltam valami kis plussz extrát belevinni, hogy ne csak tájkép jellege legyen, ezúttal autó és lámpa volt a segítségemre.


Sarki fény - Monor
Sarki fény - Monor
Sarki fény - Monor
Sarki fény - MonorPintér István beszámolója: 2024.05.10-én este és 11-re virradó éjszaka 21 éve nem látott intenzitású geomágneses vihar érte el a Földet.

Péntek este indultam útnak Keszthelyről, hogy Tésen a szélmalommal megörökítsem a nem mindennapi látványt. 10 óra körül készítettem el az első fotót, ekkor még nem nagyon láttam szabad szemmel az égi tüneményt. (1. kép)

Ezt követően fél 11 fele már szabad szemmel is láthatóan megjelent a sarki fény. (2. kép)

Épp az autómat fotóztam, amikor egy hulló csillag jelent meg az autóm felett. A lehető legjobbkor készítettem a fotót. A fényképen látható vöröses átnyalat a sarki fénynek köszönhető. (3. kép)

Úton haza fele Tapolcánál félreálltam, hogy szemügyre vehessem ismét a fényt. Ekkor lélegzetelállító látvány tárult elém. A horizont felett nem sokkal már zöldes árnyalatban úszott az égbolt alja. (4., 5. kép)

Éjjel 1 óra fele a balatongyöröki Szépkilátónál is megálltam és egy panoráma képet készítettem, ahol a sarki fény tündököl a Badacsonnyal és a Szent György-heggyel. (6. kép)


Sarki fény
1. kép
Sarki fény
2. kép
Éjszakai hangulatkép
3. kép
Sarki fény
4. kép
Sarki fény
5. kép
Sarki fény - Balaton
6. kép


Baki G. Veronika beszámolója:

Pénteken a délutáni órákban, a biztató előjelek folytán úgy döntöttem, útra kelek és keresek megfelelő helyet az Aurora Borealis megfigyeléshez. A választásom Kétvölgyre esett, az ország egyik legnyugatibb kis falujàra, az Őrség erdős vidèkèn. Nem volt fènyszennyezéstől mentes, lévén Szentgotthàrd alig 20 km-es távolságban helyezkedik el tőle. Nem én voltam az egyedüli fotós a helyszínen. ☺️ Sötétedés előtt kerestünk megfelelő helyet a kompoziciónak aztán vártunk. Nagyjából fél tíz után mutatkoztak az első jelek, a neten próbáltam nyomon követni webkameràkat nézve, de a mobilnet gyakran cserbenhagyott. Fantasztikus fényshow részesei voltunk a közben a helyszínre érkezett környékbeliekkel, akik szintén az interneten követték a fejleményeket és úgy döntöttek, hogy a kilàtóhoz eljőve csodálják meg élőben. Nagyjából éjfél körül értem haza, amikor jött a következő felvonás, arra szavakat is nehezen találtam...❤️ Terepre már nem mentem, így itthon örökítettem meg a látványt, ami a lila mellett ezúttal már zöld és néhol narancssárga színben is pompázott. Fantasztikus érzés volt mindezt személyesen átélni és nem csak a neten megnézni, remélem nem az utolsó volt az idén. ☺️


Sarki fény - Kétvölgy
Kétvölgy
Sarki fény - Kétvölgy
Kétvölgy
Sarki fény - Zalacséb
Zalacséb
Sarki fény - Zalacséb
Zalacséb


527 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page