top of page
  • Czirok Bence

2019.05.19. Szupercellás este délkeleten

Estére mivel jók voltak a paraméterek, terveztem egy kisebb viharvadászatot. Eredetileg Hódmezővásárhely felé indultam volna, de a kitolt csapadék miatt inkább a kardoskúti Fehér-tónál található fedett kilátóhoz mentem. 21:40 körül értem ki, majd az első expokon már a Hódmezővásárhely környékén tevékenykedő szupercellát tisztán lehetett dokumentálni.

A radarképen nagyjából bejelöltem merre voltam tőle.

Majd megérkezett a peremfelhő fölém, ami ideiglenesen véget vetett a fotózásnak. Megpróbáltam volna követni a szupercellát oldalról, de a sok csapadék miatt elengedtem. Így visszafordultam a kilátóhoz és az Orosházán 100 km/h-s széllökést okozó nagy valószínűséggel szupercella felhőzetét fotóztam kint a pusztában. Nem volt egy veszélytelen dolog, de a látványért megérte. Majd a kis látótávval küzdve és az úton lévő faágakat kerülgetve próbáltam kijutni a belőle, de ez esélytelen volt, annyira kiterjedt lett a csapadékzóna. Menet közben zöldes-sárgás villanásokat láttam, ami később megerősítésre került, hogy a szél miatt többször is összeértek távvezetékek. A városba beérve beálltam fedett helyre, de már a villámtevékenység jelentősen lecsökkent addigra. Így maradt a kárfelmérés Orosházán, amiből sajnos sok volt.

Animált radar az estéről.

Radarképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

A vadászat során készült további fotók:

Ekkor már fölém ért az első felvonás peremfelhőzete 22.00 körül.

A háttérben már mintha kirajzolódna a következő peremfelhő. :)

Majd a 2. rendszer érkezése 22:40 körül, ami nagy valószínűséggel egy beágyazott szupercella volt. Ez okozta Orosházánál a 100 km/h-s széllökést.

A kárfelmérés képei:

És végül az este során készült élő videó:

56 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page