top of page
  • Szerző képeTiszavölgyi Dávid

Villámvadászat 2021.07.14.

Frissítve: 2023. júl. 29.Egy nap, ami igazából nem tűnt egy akkora nagy helyzetnek, nem volt rá vadászat tervezve. Számítottunk esti zivatarokra, de a buli végül sokkal "jobban" sült el a várakozásoknál, bár ebbe azért szerencse is volt. Összességében aztán 4 hullámban kaptunk zivatarokat, sok kép készült. A cikkbe beleraktam az ott készült ÉLŐ videókat, mert sokan írtátok, hogy remekül átadta a hangulatot. :)

A késő délutáni órákban a reptéren voltunk fotózni, majd kajálni mentünk Vecsésre. Itt már láttuk a radaron / villámtérképen, hogy délről "buli" érkezik, de igazából nem mozdultunk rá, nem tűnt egy nagyon látványos helyzetnek, a cella előtt csapadék is ráadásul, úgyhogy nyugiba voltunk.


Aztán Sanyi elindult hazafelé, és 15-20 perc múlva hívott minket, hogy brutál lecsapókat lát Maglód környékéről, déli irányban. Ránézve a friss radarra és villámtérképre már meggyőzőbb volt a helyzet, azonnal irány terepre. Már Vecsésnél ahogy álltunk ki a kocsikkal látszott, hogy eszméletlen show van, a frissen keletkezett cella közvetlen előttünk volt, bitang fényes lecsapókkal, adrenalin rögtön az egekben. ROHANÁS!

A cél a Maglódi Auchan / Decathlon parkoló volt, onnan gyönyörű kilátás nyílik dél felé a dombról. Megérkezésünkkor már eléggé közel járt a zivatar, a gépeket kipakolva már 1 km közeli lecsapók voltak, szinte életveszélyes volt a helyzet a domb szélén a mezőn. 1-2 expo azért lett, de az is csak úgy, hogy expo elindít és a kocsiba várakoztunk a lejártáig.


Közeli lecsapó a Decathlon parkolójából
Közeli lecsapó a Decathlon parkolójából, ez volt itt az utolsó kép

Megérkezett a csapadék, meg amúgyis veszélyes volt a helyzet, úgyhogy az Auchan parkolójába vonultunk, és ott a bejárati tető alól folytatódott a fotózás. A csapadék gyengülésével kimerészkedtünk kicsit az út melletti korlátig és az elhaladó zivatarról készültek képek. Itt jelentkeztünk be elsőben élőben.
A fenti képek készítése közben még nem is sejtettük, hogy ez csak a kezdet volt az éjszakában. Az utolsó expók ellövvése közben megszólal a mondat amire titkon mindenki várt: "Te dél felől megint villog". Ellenőrizve a villámtérképet valóban, friss cellák tartanak errefelé, és ismét tele van komoly lecsapókkal. Nem vártunk sokat, áthelyeződtünk a déli oldalra, és vártuk. Ahogy közeledett, egyre szebb lecsapókat produkált, élmény volt nézni.
Itt elért minket a csapadék, áthelyeződés biztonságos helyre. Az elvonulta után nem volt megállás, dél felől újabb keletkezés, jön a következő! Vissza a már megszokott spotra, gépek ki és várjuk a következőt. Ez sem okozott csalódást, komoly lecsapósdi volt, de ahogy érkezett, az is élmény volt nézni. Itt volt a 2. élő bejelentkezésünk.

Ez után még volt egy kis várakozás, de igazából a buli itt már északra helyeződött, úgyhogy lassan mi is elindultunk haza. Monornál még 1-2 lecsapó volt, de itt már nem tudtam fotózni. Pár kép kidolgozása után lefeküdtem aludni, de alig 20-30 perc után ismét riasztás, újabb akció közelít, úgyhogy rohanás terepre. Monor mellett tudtam 1-2 képet készíteni az érkező peremfelhős zivatarról.Villámtérkép animáció (forrás: blitzortung.org)

Összességében egy nagyon sikeres fotózás volt, merem állítani, hogy életem egyik legizgalmasabb, leglátványosabb villámshowját éltem át és örökítettem meg.A vadászaton résztvevők:

Maul Edina Kurilla László Kozák Szabolcs Perneki Sándor Tiszavölgyi Dávid

316 megtekintés1 hozzászólás

1 Comment


Guest
Apr 21, 2023

Rettenetesen jó képeket sikerült készítenetek! :D

Like
Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page