top of page

ViharVonal Viharvadász Csapat

Facebook Csoport szabályzat:

A csoport viharokkal és minden ehhez köthető / kapcsolható témával foglalkozik. Mindenkit megkérünk arra, hogy lehetőség szerint a nyári félévben ténylegesen a csoport fő témájára koncentráljunk, és elsősorban a záporokkal, zivatarokkal kapcsolatos események legyenek fókuszban. 
Amennyiben a csoportba képet, videót teszel, akkor azzal elfogadod, hogy a kitett tartalmat facebook oldalunkon, weboldalunkon bármikor közzétehetjük, természetesen a neved feltüntetésével.
Ide való posztok:
 •    Elsősorban Magyarországi viharok, illetve ehhez köthető események (kárfelmérés, viharfotók, villámfotók, viharvadász videók, stb..) Kiegészítés: Külföldről is posztolhatsz, amennyiben saját anyag. 
 •    Naplemente, Hold
 •    Meteorológiához kapcsolódó képek, videók: Konvektív felhők, eső, hó, zúzmara, stb..
 •    Légköroptika, Csillagászat
 •    Kizárólag SAJÁT képek, videók tölthetőek fel a csoportba (kivétel: károkkal kapcsolatos események jöhetnek megosztással is)
 •    Érdekes, de nem saját szakmai cikk megosztása engedélyezett, amennyiben témában jártas oldalról van szó, és nem valami médiaoldal vagy hatásvadász cikk.
 •    Radar / műhold / villámtérkép megosztása akkor engedélyezett, ha írsz hozzá valamilyen értelmes szöveget, nem csak simán berakod, mert annak nincs információ tartalma. A "kör" meg "csík" van a radaron, ami szokatlan, az nem UFO, nem egyéb hülyeség, hanem radarhiba, bővebben erről az OMSZ adott ki ismertetőt, a honlapjukon ITT megtalálod! Kérünk, hogy emiatt ne írj posztot(továbbá a "vihar jön felém" nem értelmes szöveg!) FORRÁST minden esetben tüntessétek fel! (Hiteles és megbízható térképeket link gyűjteményünkben találsz, lehetőleg csak ezekből tegyél ki)
 • Külföldi eseményről megosztás (más oldalról) csak akkor engedélyezett, ha valamelyik közeli országból van, kivételesen érdekes (pl. nagy jégeső, villámárvíz) és friss anyag (max 1-2 napos)
 • Amennyiben bármilyen kérdésed van akkor azt Discord szerverünkön tedd fel!
KÉPEK kizárólag közvetlen feltöltéssel engedélyezettek, megosztás csak saját oldalról lehet! Kár eseményekről elfogadunk megosztást is. Album létrehozása TILOS!
VIDEÓK jöhetnek közvetlen feltöltéssel és megosztással is, amennyiben saját oldaladról (YouTube, Vimeo, Facebook, stb.) osztod, és saját tartalom. Megosztásokat kár eseményekről elfogadunk! 

!

Amennyiben Magyarországon éles zivatarhelyzet van (a Facebook csoport borítóképén ez fel van tüntetve) akkor csak AKTUÁLIS ESEMÉNYEKHEZ való posztokat fogadunk, visszatekintő és társainak keressetek más időpontot, hogy ne legyen kavarodás! Megosztás is csak aktuális lehet!
Helyszínt minden poszthoz kötelező írni! Amennyiben lehetséges, írd ki a megyét is, és azt is hogy kb. milyen irányban készítetted a képet, ezzel megkönnyíted mások tájékozódását.
A "nálam lesz-e vihar" jellegű és erre utaló kérdések törlésre kerülnek. Amennyiben van előrejelzésünk (rögzített poszt), akkor alatta megkérdezheted, ha van időnk válaszolunk. 
A teljesen értékelhetetlen vagy nem ide való képek, videók indoklás nélkül törlésre kerülhetnek. Pl. ne fotózz bele a napba, nincs értelme.

 
Nem ide való posztok:
 • Állatok, növények (kivéve ha nagyon jól komponált fotóról van szó pl szupercella a háttérben..)
 • "VALAMI KÉSZÜL" szókapcsolat. Legyél már ennél kicsit kreatívabb....
 • Szöveges, érdemi információt nem tartalmazó posztok (a "zivatar van" nem érdemi infó!)
 • Fake, teljesen manipulált, a valóságot nem ábrázoló képek, túlszerkesztett képek
 • Haarp, chemtrail, összeesküvés elmélet és társai
 • Politika
 • Minden más ami nem az "Ide való posztok" témakör alá tartozik.
 • Más oldal, csoport reklámozása tilos. (Előzetes engedély kérhető, amit elbírálunk)
 • Saját előrejelzés posztolása nem engedélyezett! Megoldás: Nyiss egy posztot pl "Kinek mi a véleménye a holnapról" kiírással, és alá mehetnek a térképek, beszélgetés.
 • Lopott, nem saját kép feltöltése szigorúan tiltott, hidd el azonnal kiszűrjük és rögtön tiltásra kerülsz. Ha ismerősöd fotózott valamit akkor hívd meg és tegye fel Ő, ha nem lehetséges akkor írd oda, hogy ki készítette a képet, és hogy az engedélyével raktad fel.
 • Bárányfelhő és kevés felhős égképek, derült ég, napba fotózás.
 • GIF posztolása hozzászólásban és posztban is TILOS!
 • A 'ki mit lát a felhőben' és 'felhőforma fantáziálások' , állat-ember-ufó-stb összehasonlítás jellegű posztokat mellőzzük! A jövőben ezek törölve lesznek, ugyanis ez egy viharvadász szakmai csoport! Az ilyesmi nem ide való.
 • Amennyiben bármilyen kérdésed van, ami ezektől eltér, vagy ehhez kapcsolódik esetleg mint szakmai kérdés, akkor azt a rögzített posztban található "KÉRDEZZ/FELELEK" alatt tedd fel.
Javaslatok, amivel jobbá tehető a csoport, és mindenki érdeke:
 - Érdemes dátumot is írni minden poszthoz, akár órára pontosan!
 - Szakmai kérdéseket nyugodtan fel lehet tenni, amennyiben lehetséges, akkor segítünk. 
 - A feltöltött képek, videók mellé érdemes akár hosszabb szöveget is írni, miket tapasztaltál, mi történt. (Pl. mekkora volt a jégméret, stb)
 - Másokat ne sértegess, ne vitatkozz, ha szakmai beszélgetés van az normális keretek között zajlódjon. Lehet hogy valamit nem úgy tudsz / tud a másik fél, de azt fogadd el és segítsük egymást.
 - Ha valamiben nem vagy biztos akkor inkább kérdezz, de ne állíts hülyeséget. Sokan tanulni vannak itt.
 - Ne írd ki minden posztodhoz, hogy "készül valami", "jön valami", csak akkor ha a radar is megerősíti, hogy tényleg jön valami. Ha minden poszthoz kiírod hiteltelennél válik az infó, ami senkinek nem jó. 
Észleléshez, aktuális időjárás megállapításához segédlet: http://www.met.hu/ismertetok/MET-ESZ_utmutato.pdf Forrás: OMSZ

Gyakran felmerülő kérdések:

1.

Miért készült a csoport?

- A csoport célja egy barátias hangulatú közösség kialakítása, ahol együtt beszélhetjük meg a viharokkal kapcsolatos dolgokat, illetve remek áttekintés lehet a témát kedvelőknek.

3.

Miért nem engedélyezett külföldi tartalom megosztása?

- Ennek célja a csoport és a saját tartalmak népszerűsítése. Plusz ha hozzászoktok az amerikai kinézetekhez, egy idő után a hazai már nem is lenne annyira érdekes. :) A külföldi (pl. Amerikai) szupercellákra van más oldal, csoport. 

5.

Miért került törlésre a képem?

- Olvasd át a szabályzatot! Indoklás nélkül soha nem törlünk, amennyiben még is úgy érzed, hogy jogtalan, akkor a moderátorok szívesen segítenek.

7.

Külföldön élek, külföldön tartózkodom jelenleg, posztolhatok?

- Természetesen igen, amennyiben saját tartalom. Helyszín, dátum feltüntetése itt is kötelező. 

2.

Mi az a készenlét és mire jó?

- A készenlét célja az, hogy az adott esemény teljesen áttekinthető legyen. A kikerült posztok így biztosan aktuálisak, nyomon követhető, hogy mi és hol történt az adott napon. Pluszban ez egy tájékoztatás is, hogy az országban több vihar is várható. (1-2 zivatarért nem kapcsoljuk be)

4.

Miért nem posztolhatok saját előrejelzést?

- Célunk, hogy a csoportban csak korrekt és szakmailag helyes információk legyenek. Mindenkinek az a jó, ha fel tud készülni az eseményekre. 

6.

Vihetek a csoportból tartalmat?

- A csoport nyilvános, így megosztani is tudsz.

Médiának: A csoportból bármi elvihető a csoport nevének (online linkesített formában, nyomtatva elég csak a név) és a készítő nevének feltüntetésével.

bottom of page