top of page

Viharvadászat

2017.06.22.

Vadászatra alkalmas napnak ítéltem a helyzetet. Az elsődlegesen kijelölt célterület északkelet volt, Tisza tó környéke.
Korán reggel útra keltem, ugyanis Pest megye déli, délnyugati részén egy komolyabb cella garázdálkodott, illetve folyamatosan újabb keletkezések voltak a környékén, így megnéztem, hogy mit produkálnak ezek a cellák. Sajnos nem voltak hosszú életűek, érdemi képet nem is nagyon tudtam készíteni. 

Közben északkeleten megindult a műsor, sorban pattantak ki a zivatarok, egész szép kis rendszer állt össze, így nem is volt kérdés, irány az eredetileg kitűzött célterület. Még ha nem is érem el, a nap későbbi részében újabb akcióra számítottam, így ez bizonyult a legértelmesebb döntésnek. Végül a rendszer hátát ugyan utolértem, de ekkorra már Füzesabony környékén új cellák keletkeztek.  Egy multicellás rendszer fejlődött ki a szemem láttára és robogott el mellettem, lecsapó villámokkal, komoly csapadéksávokkal. Ezt a rendszer kísértem kb. Nagyivánig, de itt feladtam, gyengült is, illetve nem éreztem további értelmét az üldözésének, ugyanis északabbra a határ környékén ismét friss keletkezésű cellák alakultak. 

Célnak a Miskolc körül tevékenykedő szupercellát néztem ki, ami kitért jobbra, így útvonalmódosításra is szükség volt. Végül Hejőpapi volt az elfogás helyszíne, gyönyörű struktúrával, falfelhővel érkezett meg. Mivel a kiszáradás és a magas delta theta E és DCAPE miatt nagy esélye volt a viharos kifutószélnek, illetve a jégeső is komoly veszélyforrás volt, ezért hamar menekülőre fogtam, nem vártam ki az utolsó pillanatig. Menekülés közben az M3-as autópályán sajnos elkapott, de apró szemű jéggel megúsztam, igaz csak a széle érintett.  Észak felé újabb cella jelent meg, erre is rámentem, de sajnos hamar bedöglött, így erről nem készült felvétel.  Ekkor elindultam hazafelé, de menet közben Gyöngyösnél ismét keletkezés indult meg. Az úthálózat nem tette lehetővé a gyors áthelyeződést, így Szolnok felé indultam, pont a cella útjába tudtam volna kerülni, bíztam abban hogy kibírja addig. Sajnos nem így történt, idő előtt bedöglött ez a cella is, viszont legalább távolról sikerült pár képet csinálni róla. Ezzel lezárult ez a nap, további esemény nem volt. 

bottom of page