top of page

Viharvadászat

2017.06.25.

Ismét egy nagyon komoly helyzet elé néztünk: Több hullámban voltak várhatóak zivatarok, lánc és MKR formájában is, már a kora reggeli óráktól. Szokás szerint csapatunkból 1 valaki ügyeletet tartott, hogy amint kezdődik az akció hajnalban, máris tudjunk indulni. Ezúttal éjjel 4-kor jött az ébresztő, nyugat felől egy komolyabb rendszer érkezik, menjünk elé. Így is tettünk, összeszedtem a csapatot, és végül Kecskeméttől kicsit délebbre sikerült elkapni (Peti Perkátán várta be a rendszert) az akkorra már radaron szépen kifejlődött zivatarláncot. Gyönyörű látképpel érkezett, sok lecsapó villámmal, így elsősorban a villámfotózás volt a cél. Viszonylag gyorsan át is haladt rajtunk, heves események nem voltak. 

Átmentünk Perkátára, és innen már 2 autóval folytattuk az akciót, illetve vártuk a 2. hullámot. Délután 2 óra környékén lépett be a nyugati határon a következő zivatarlánc, rögtön el is kezdtünk helyezkedni és kielemezni a helyzetet, hogy hol lenne a legjobb elkapni. Székesfehérvártól pár kilométerre délre egy dombra esett a választásunk, mint utólag kiderült, a legjobb helyre sikerült érkezni, szinte USA szintű peremfelhővel érkezett meg, leírhatatlanul gyönyörű látvánnyal. Erről képek és timelapse videó is készült. 

A lánc komolyabb felhőszakadással és sok lecsapó villámmal vonult át, mi egy benzinkúton húztuk meg magunkat, ahol megállásunk után 2 perccel az áram is elment (később kiderült, hogy még órák múlva sem volt). A 3. rendszer érkezésére vártunk, de nem hittünk benne, hogy túlságosan látványos lehet, illetve már késő délután is volt, ezért további akciót már nem terveztünk. Később kora este / éjjel egy MKR haladt át az országon, erről még készült pár fotó / villámfotó, ezzel zárult le a nap. 

bottom of page