top of page

Aktuális előrejelzés
csak érdekes helyzet esetén készül!


 

"kisebb" helyzetek esetén fb csoportunkban vagy Discordon találhattok előrejelzést!
Csoport: LINK
Discord: LINK

⚠️ (2023.05.17. SZERDA)

Zivatarozás az ország közepén

Szerda
 

Összefoglalva:
A Duna tágabb vonalában és attól keletre eső országrészben nyílik esély zivatarokra. (Duna-Tisza köze, Tisza tágabb vonala, keleti országrész, Északi-középhegység)

Részletezés:

A mai napon is esély nyílik zivatarok kialakulására. Erre legjobb esély a Duna tágabb vonalában és attól keletre eső országrészben van. (Duna-Tisza köze, Tisza tágabb vonala, keleti országrész, Északi-középhegység)
A zivatarok fő veszélyforrása ezúttal is a felhőszakadás lesz. Emellett a zivatarokat jégeső (1-2 cm), és viharos szél is kísérheti.
Szupercella esélyek: A legoptimálisabb hely erre a Duna-Tisza köze, (+ Duna tágabb vonala + Északi-középhegység térsége) lehet. Bár árnyalja a képet, hogy a modellek között bizonytalanság van, továbbá a labilitás és a szélnyírás nem mindenhol lesz optimális átfedésben, inkább csak kisebb idő és térbeli síkban fog ez megvalósulni. Ahol mégis átfedésbe kerülnek a paraméterek, ott esély nyílik szupercellás konvekcióra is, elsősorban a fentebb jelzett területeken. A helyzet bizonytalansággal terhelt most is, ezt érdemes figyelembe venni.

Előrejelzés bizonytalansága: közepes

Kiadta: 2023.05.17.  06:00, Dávid. 


 

weboldal_1.png
  • Szupercella várható? - Igen

  • MKR várható? - Nem

  • 2 cm feletti jég? - Nem

  • 5 cm feletti jég? - Nem

  • 90 km/h feletti szél? - Nem

  • 120 km/h feletti szél? - Nem

  • Villámárvíz / felhőszakadás? - Igen

Segítség az aktuális helyzet áttekintésére: https://www.viharvonal.com/aktualis

 

Sikeres vadászatot / megfigyelést mindenkinek!

Hivatalos előrejelzés az OMSZ (met.hu) oldalán található. A fenti produktum csupán tájékoztató jellegű a mi munkánk alapján.

Ha feliratkozol, e-mailt kapsz amennyiben itt új előrejelzés lett kiadva!

Ne maradj le az előrejelzésekről!

Anchor 1

KONVEKTÍV ELŐREJELZÉSEK KÉSZÍTÉSE:

Ilyen produktum akkor készül, ha az országban esély nyílik zivatarok, esetleg heves, károkozó események kialakulására. Előrejelzéseket önszántunkból, szabadidőnkben készítünk, ezért nincs garancia arra, hogy minden esemény előtt előrejelzés készül, amikor ezt a helyzet amúgy indokolná. Az itt taglalt fokozatok és leírások minden más szervezettől eltérőek, kizárólag a saját véleményünk az időjárási helyzetről, hivatalos előrejelzésnek és riasztásnak nem minősülnek. A fokozatok megállapításánál, a heves eseményeket tekintve szerepet játszik az esemény bekövetkezési valószínűsége és a területi lefedettség is.
Hivatalos figyelmeztető előrejelzést és riasztást az OMSZ weboldalán találtok, IDE kattintva. 


 

weboldal_0.png

Fokozat: 0
Akkor kerül kiadásra, ha heves események nem várhatóak, de záporok, zivatarok kialakulására van esély. 

weboldal_1.png

Fokozat: 1
Heves események már előfordulhatnak, akár szupercellák is, viszont nem érintenek túl nagy területet és/vagy a károkozás nem terjed ki nagy területre.

weboldal_2.png

Fokozat: 2
Heves események már nagyobb számban és nagyobb területen előfordulhatnak, ezek károkat is okozhatnak. Ebbe már szignifikáns heves eseményekre is van esély, de ezek nem érintenek nagy területeket.

weboldal_3.png

Fokozat: 3
Szignifikáns heves események már nagyobb számban és nagyobb területen előfordulhatnak, a károkozó viharokra nagy esély nyílik.

TÁJÉKOZTATÓ: 
 

Az utóbbi időszakban nagyon sok helyen láttam (nem csak itt, máshol is) hogy többen szidják az OMSZ veszélyjelzés rendszerét, (továbbá az előrejelzéseket) mondván, hogy "miért lett kiadva nálam nem is volt semmi vihar". Szeretném, ha legalább ez itt a mi csoportunkban tisztázódna és többet nem lenne téma, ehhez egy kis segítség hogy megértsétek:
 

Először is egy megye/terület nem csak Gipsz Jakab házából áll, hanem viszonylag nagy területet fed le, ha nem figyelsz, az is lehet, hogy 10 km-re elmegy melletted 2 zivatar és nem is tudsz róla, de attól a riasztás még indokolt volt. (kár hisztizni kommentben, posztban, üzenetben, az senkin nem fog segíteni)
 

A figyelmezetető előrejelzés / riasztás azt jelenti, hogy a feltételek fennállnak a veszélyes időjárási jelenség kialakulásához. De ez nyílván nem garancia hogy lesz is (talán sarkított, de egyszerű példa: ha valaki nagyon részegen autóba ül még nem garancia hogy balesete lesz, de mondjuk azt nagy rá az esély. Remélem értitek mire gondolok). A zivatarok összetett, kis skálájú események (biztos látott már mindenki olyat, hogy a falu, utca, stb, egyik felén esett, másikon nem), ezért városra előrejelezni nem lehet. Kérlek, hogy ezt értsétek meg, senki soha nem fogja megmondani hogy pl. Vecsésen holnap lesz vagy nem lesz zivatar. Esélyekről és területről beszélünk, ezért szólnak országrészre a zivatar előrejelzések.
 

Továbbá ne hatásvadász média oldalon tájékozódjatok a zivatarokról.
Megbízható és ajánlom az alábbiakat, ahol korrekt előrejelzést fogtok kapni:
OMSZ, Szupercella.hu, MetNet, de mi is rengeteg időt és energiát fektetünk abba hogy tájékoztassunk Titeket az előrejelzéseink által.

 

Az OMSZ veszélyjelzéséhez egy bővebb magyarázat, ezt elolvasva megérthetitek hogyan is működik, és érdemes ez alapján kezelni a zivatarosdit, lépjetek túl a lesz/nem lesz állapoton: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/

bottom of page