Aktuális előrejelzés
csak érdekes helyzet esetén készül!

 

"kisebb" helyzetek esetén fb csoportunkban a közlemények között található előrejelzés, vagy tájékoztató: https://www.facebook.com/groups/viharvonal

2021.07.16.

⚠️ (2021.07.16. PÉNTEK)

Zivataros hétvége elé nézünk

Péntek délután A keleti és déli megyékben alakulhatnak ki zivatarok, melyeket kis méretű jég, viharos szél, felhőszakadás kísérhet. 

Péntek késő délután / este, éjjel  A késő délutáni, kora esti órákban Dél, Délkelet felől egy kiterjedtebb záporos zivataros tömb éri el hazánkat, mely északnyugat felé fog haladni, át az országon. A zivatarokat viharos szél, kisméretű jég (1-2 cm), és főként felhőszakadás kísérheti. (Rövid idő alatt helyenként 20-50 mm csapadék is eshet)
A zivatarok éjszaka is kitarthatnak, reggelre viszont már csak a Dunántúl nyugatabbi felén lehet "akció".

Könnyen előfordulhat, hogy éjszaka az idő előrehaladtával az egész tömbb átmegy inkább záporos, kiadósabb esős jellegbe. 


 


Várható események: 

  • Kis méretű jég (1-2 cm)

  • Viharos szél (70-80 km/h)

  • Felhőszakadás

  • Az arra alkalmas terepviszonyoknál villámárvíz esélye!

Kiadta: 2021.07.16.  08:00, Dávid. 

Veszélyességi fokozat
1

-Kis méretű jég (1-2 cm)

-Viharos szél (70-80 km/h)
-Felhőszakadás

-Villámárvíz az arra alkalmas terepviszonyoknál

Radarok:
OMSZ - https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/ -
OMSZ kompozit Cmaxhttps://elorejelzes.agronaptar.hu/radar-kep -
SHMU http://www.shmu.sk/en/?page=2322 -
MeteoPresshttps://www.meteopress.cz/radar-chorvatsko/#8/46.821/19.781 -
Időképhttps://www.idokep.hu/radar -


Villmátérkép:
Blitzortung - http://map.blitzortung.org/#6.1/47.281/19.663 -
Blitzortung EUhttps://www.blitzortung.org/hu/live_lightning_maps.php -
Időképhttps://www.idokep.hu/villam -
OMSZhttps://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/villam/ -


Műhold:
SAT24 - https://en.sat24.com/HD/en/hu/visual -
Időkép https://www.idokep.hu/muhold -
Kachelmann felhőtető https://kachelmannwetter.com/de/sat/mitteleuropa/top-alarm-5min.html -

Segítség az aktuális helyzet áttekintésére: https://www.viharvonal.com/aktualis

GYIK: 

 

Sikeres vadászatot / megfigyelést mindenkinek!

Hivatalos előrejelzés az OMSZ (met.hu) oldalán található. A fenti produktum csupán tájékoztató jellegű a mi munkánk alapján.


 

TÁJÉKOZTATÓ: 
 

Az utóbbi időszakban nagyon sok helyen láttam (nem csak itt, máshol is) hogy többen szidják az OMSZ veszélyjelzés rendszerét, (továbbá az előrejelzéseket) mondván, hogy "miért lett kiadva nálam nem is volt semmi vihar". Szeretném, ha legalább ez itt a mi csoportunkban tisztázódna és többet nem lenne téma, ehhez egy kis segítség hogy megértsétek:
 

Először is egy megye/terület nem csak Gipsz Jakab házából áll, hanem viszonylag nagy területet fed le, ha nem figyelsz, az is lehet, hogy 10 km-re elmegy melletted 2 zivatar és nem is tudsz róla, de attól a riasztás még indokolt volt. (kár hisztizni kommentben, posztban, üzenetben, az senkin nem fog segíteni)
 

A figyelmezetető előrejelzés / riasztás azt jelenti, hogy a feltételek fennállnak a veszélyes időjárási jelenség kialakulásához. De ez nyílván nem garancia hogy lesz is (talán sarkított, de egyszerű példa: ha valaki nagyon részegen autóba ül még nem garancia hogy balesete lesz, de mondjuk azt nagy rá az esély. Remélem értitek mire gondolok). A zivatarok összetett, kis skálájú események (biztos látott már mindenki olyat, hogy a falu, utca, stb, egyik felén esett, másikon nem), ezért városra előrejelezni nem lehet. Kérlek, hogy ezt értsétek meg, senki soha nem fogja megmondani hogy pl. Vecsésen holnap lesz vagy nem lesz zivatar. Esélyekről és területről beszélünk, ezért szólnak országrészre a zivatar előrejelzések.
 

Továbbá ne hatásvadász média oldalon tájékozódjatok a zivatarokról.
Megbízható és ajánlom az alábbiakat, ahol korrekt előrejelzést fogtok kapni:
OMSZ, Szupercella.hu, MetNet, de mi is rengeteg időt és energiát fektetünk abba hogy tájékoztassunk Titeket az előrejelzéseink által.

 

Az OMSZ veszélyjelzéséhez egy bővebb magyarázat, ezt elolvasva megérthetitek hogyan is működik, és érdemes ez alapján kezelni a zivatarosdit, lépjetek túl a lesz/nem lesz állapoton: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/

-