Aktuális előrejelzés
csak érdekes helyzet esetén készül!


 

"kisebb" helyzetek esetén fb csoportunkban a közlemények között található előrejelzés, vagy tájékoztató: https://www.facebook.com/groups/viharvonal

⚠️ (2022.07.30. SZOMBAT)

Markáns hidegfront

Szombat 

Összefoglalva: A Kárpát-medencét péntek délutáni, esti órákban egy hidegfront közelíti meg északnyugat felől, ami aztán szombat délelőtt átrobog a Dunántúlon és délután éri el az Alföldet, Északi-középhegységet. Este, éjszaka már a Dunántúlon előfordulhat eső, zápor, zivatar. Szombaton eleinte a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, a nap második felében pedig már az Alföldön és az Északi-középhegységben is számítani kell záporokra, zivatarokra.

Részletezés: Jelenleg a Kárpát-medencét meleg levegő tölti ki. Napos, derült az idő, azonban péntek délután, este a Dunántúl nyugati felében már kialakulhat, besodródhat egy-egy zivatar. Péntek délután a Dél-Alföldön és az Északi-középhegységben is lehet zivatarra számítani. Szombatra virradó éjszaka éri el a hidegfront a Dunántúlt és halad tovább kelet felé. A Dunántúlon reggel és délelőtt, míg a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon délutántól kell számítani zivatarokra. Az előbbi területeken gyengébb, míg várhatóan az utóbbi területeken komolyabb zivatarokkal. 

a) Dunántúl: péntek késő délután, este/éjszaka: ekkor még csak kevés helyen, inkább a nyugati részben kell zivatarra számítani. Ezeket várhatóan nem fogják heves események kísérni. A gyenge 0-6 km-es szélnyírás miatt elsősorban egy-, illetve gyenge multicellás zivatarok alakulhatnak ki. Azonban szombat reggeltől nyugat felől fokozatosan beborul az ég és egyre többfelé kell csapadékra készülni. Ekkor már jelentősen megnő a szélnyírás is, ami kedvez szupercellák kialakulásához, azonban benne van a pakliban, hogy egy záporos, gyenge zivataros csapadékrendszer fog végig vonulni a Dunántúlon, melynek déli része (DK-Dunántúl) lehet az erősebb. Ez utóbbira utal, hogy szombat késő délelőttre a Thompson-index 36-40-es értékeket vehet fel az említett területen. Sajnos labilitás nem lesz túl acélos, inkább emelt konvekcióra kell készülni.

b) Duna-Tisza köze és Tiszántúl: ide már délután megérkezhet a front. Itt jóval kedvezőbbek lesznek a feltétlek heves zivatarokhoz. Itt akár száraz downburst is kialakulhat, mivel alacsony szinteken nagy lesz a kiszáradás.  A labilitás is 500-1500 J/kg körül alakul. A 0-6 km-es szélnyírás 10-12 m/s körül lesz, emiatt inkább multicellás zivatarokra kell számítani. 

Heves események:
- Szél: elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon (leginkább a Dél-Alföldön) esélyes száraz downburst kialakulása, ami 90-100 km/h-t meghaladó széllökésekkel járhat. A zivatarokat heves kifutószél kísérheti, erre leginkább a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon van esély. 
Jégeső: 2 cm feletti jégre leginkább a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon van esély, mivel itt lesz a legnagyobb a labilitás.
Tuba/tornádó: nem-mezociklonális tubára a Dél-Alföldön és a Duna-Tisza közén van a legnagyobb esély szombat délután. Ezeken a területeken sokáig fennálló konvergencia lesz átfedésben a labilitással és erre érkezik meg a nedveség is, ami tovább növeli a felhőtölcsérek esélyét. Tornádónak nem igazán kedvez a magas LCL szint.
Szupercellákra leginkább a Dunántúlon van esély a reggeli, délelőtti órákban, de a labilitás hiánya gátolhatja kialakulásukat. Keletebbre a gyenge 0-6 km-es szélnyírás nem fog kedvezni kialakulásuknak.

Előrejelzés bizonytalansága: kicsi

Kiadta: 2022.07.29.  08:00, István. 

weboldal_1.png
  • Szupercella várható? - Igen

  • MKR várható? - Igen

  • 2 cm feletti jég? - Igen

  • 5 cm feletti jég? - Nem

  • 90 km/h feletti szél? - Igen

  • 120 km/h feletti szél? - Nem

  • Villámárvíz / felhőszakadás? - Igen

Segítség az aktuális helyzet áttekintésére: https://www.viharvonal.com/aktualis

 

Sikeres vadászatot / megfigyelést mindenkinek!

Hivatalos előrejelzés az OMSZ (met.hu) oldalán található. A fenti produktum csupán tájékoztató jellegű a mi munkánk alapján.

Ha feliratkozol, e-mailt kapsz amennyiben itt új előrejelzés lett kiadva!

Ne maradj le az előrejelzésekről!

 

KONVEKTÍV ELŐREJELZÉSEK KÉSZÍTÉSE:

Ilyen produktum akkor készül, ha az országban esély nyílik zivatarok, esetleg heves, károkozó események kialakulására. Előrejelzéseket önszántunkból, szabadidőnkben készítünk, ezért nincs garancia arra, hogy minden esemény előtt előrejelzés készül, amikor ezt a helyzet amúgy indokolná. Az itt taglalt fokozatok és leírások minden más szervezettől eltérőek, kizárólag a saját véleményünk az időjárási helyzetről, hivatalos előrejelzésnek és riasztásnak nem minősülnek. A fokozatok megállapításánál, a heves eseményeket tekintve szerepet játszik az esemény bekövetkezési valószínűsége és a területi lefedettség is.
Hivatalos figyelmeztető előrejelzést és riasztást az OMSZ weboldalán találtok, IDE kattintva. 


 

weboldal_0.png

Fokozat: 0
Akkor kerül kiadásra, ha heves események nem várhatóak, de záporok, zivatarok kialakulására van esély. 

weboldal_1.png

Fokozat: 1
Heves események már előfordulhatnak, akár szupercellák is, viszont nem érintenek túl nagy területet és/vagy a károkozás nem terjed ki nagy területre.

weboldal_2.png

Fokozat: 2
Heves események már nagyobb számban és nagyobb területen előfordulhatnak, ezek károkat is okozhatnak. Ebbe már szignifikáns heves eseményekre is van esély, de ezek nem érintenek nagy területeket.

weboldal_3.png

Fokozat: 3
Szignifikáns heves események már nagyobb számban és nagyobb területen előfordulhatnak, a károkozó viharokra nagy esély nyílik.

TÁJÉKOZTATÓ: 
 

Az utóbbi időszakban nagyon sok helyen láttam (nem csak itt, máshol is) hogy többen szidják az OMSZ veszélyjelzés rendszerét, (továbbá az előrejelzéseket) mondván, hogy "miért lett kiadva nálam nem is volt semmi vihar". Szeretném, ha legalább ez itt a mi csoportunkban tisztázódna és többet nem lenne téma, ehhez egy kis segítség hogy megértsétek:
 

Először is egy megye/terület nem csak Gipsz Jakab házából áll, hanem viszonylag nagy területet fed le, ha nem figyelsz, az is lehet, hogy 10 km-re elmegy melletted 2 zivatar és nem is tudsz róla, de attól a riasztás még indokolt volt. (kár hisztizni kommentben, posztban, üzenetben, az senkin nem fog segíteni)
 

A figyelmezetető előrejelzés / riasztás azt jelenti, hogy a feltételek fennállnak a veszélyes időjárási jelenség kialakulásához. De ez nyílván nem garancia hogy lesz is (talán sarkított, de egyszerű példa: ha valaki nagyon részegen autóba ül még nem garancia hogy balesete lesz, de mondjuk azt nagy rá az esély. Remélem értitek mire gondolok). A zivatarok összetett, kis skálájú események (biztos látott már mindenki olyat, hogy a falu, utca, stb, egyik felén esett, másikon nem), ezért városra előrejelezni nem lehet. Kérlek, hogy ezt értsétek meg, senki soha nem fogja megmondani hogy pl. Vecsésen holnap lesz vagy nem lesz zivatar. Esélyekről és területről beszélünk, ezért szólnak országrészre a zivatar előrejelzések.
 

Továbbá ne hatásvadász média oldalon tájékozódjatok a zivatarokról.
Megbízható és ajánlom az alábbiakat, ahol korrekt előrejelzést fogtok kapni:
OMSZ, Szupercella.hu, MetNet, de mi is rengeteg időt és energiát fektetünk abba hogy tájékoztassunk Titeket az előrejelzéseink által.

 

Az OMSZ veszélyjelzéséhez egy bővebb magyarázat, ezt elolvasva megérthetitek hogyan is működik, és érdemes ez alapján kezelni a zivatarosdit, lépjetek túl a lesz/nem lesz állapoton: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/