2020. július 01-jén az Észak-Dunántúlon kedvezőek voltak a feltételek esti zivatarok kialakulására, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az éjszakát bevállaljuk egy villámfotózásra.

A megfelelő mennyiségű nedvességnek és labilitásnak köszönhetően a gyanú beigazolódott, ugyanis nyugat felől folyamatosan zivatarcellák alakultak ki, melyek ÉK-i irányba haladtak és hajnalra helyenként eljutottak a Duna vonaláig.

Székesfehérvár ezen az éjszakán kifejezetten szeren...

2020-7-01

A hétfői napot már korábban néztük, hogy alkalmas lehet-e viharvadászatra, és szerencsére így is lett. Egy hidegfront érkezett északnyugat felől, aminek a mentén kialakultak heves zivatarok, úgynevezett szupercellák. Ennek a zivatarnak a levadászását hoztuk el számotokra.

Az egész úgy kezdődött, hogy késő délután elindultunk Miskolcról, Pest felé, mert, hogy majd onnan érkeznek a heves események. Ez már kora délután bukott, ugyan is késő délután indu...

2020-6-06

Sziasztok!
Ahogy az elmúlt években hagyománnyá vált a csoport életben, szezon idején mindig megrendeztük a heti best of versenyünket. A hagyomány nem ér véget, idén ismételten folytatjuk a best of versenysorozatunkat.

Az első Best of Week 2020 megrendezésre is került, amelyben 2020. májusában készített viharfotókat vártuk.

Íme a Best of Week 2020 - Május első három győztese:

1. helyezett: Kövesi Péter

(Püspökladány és Nádudvar között)

2. helyezett: Simai M...

2020-2-11

Erős hidegfront érkezése volt várható, így már hétfőn este rá lehetett készülni a kedd hajnalban induló eseményekre. A feltételek adottak voltak zivatarok kialakulásához, ebben leginkább a front emelő hatása játszott szerepet, de a felettünk lévő jet stream és az erős konvergencia is segítette a zivatarokat  Meglepetésre kicsit erősebb akció alakult ki a vártnál. 

Az akció egy konvergencia vonalon zajlódott (ami egyben a frontvonal is volt). Hajna...

2020-1-08

Szinte már hagyományként, 2019. év végén is megrendeztük az év viharfotója versenyt. A verseny célja az, hogy megtaláljuk az adott év legjobb viharfotóját.

A 2019-es versenyt, Schidru Péter nyerte meg, Fonyódligeti peremfelhőjével.

Az év viharfotója 2019 verseny győztes képe

 Fonyódliget, Schidru Péter

Nyertesünk a jutalmát át is vette:

Ezen felül, egy hétig a csoport borítóképét is képezi a nyertes képe.

Gratulálunk!

A versenyre leadott nevezések közül, pár...

2019. decemberében 3 alkalommal is lehetőségem nyílt fotós túrákra, melyeken magas pontokra feljutva látványos fotókat sikerült megörökíteni különböző helyszínekről az alattam "hullámzó" ködtengerre. Az úticélok: Dobogókő, János-hegy és Gellért-hegy.

1. Dobogókő, 2019.12.04.

Hajnalban a kamerákat nézve úgy döntöttem, hogy felmegyek Dobogókőre, mivel Prédikálószéken lévő webkamerákon látványos ködképződés volt látható.

2. Budapest, János-hegy, 2019.12.09.

...

2019-9-20

Hidegfront érkezett, én pedig éppen a Balatonon tartózkodtam, innen pedig indultam Budapestre, így adott volt, hogy vadász helyzet van. A "buli" Keszthelyen indult, de itt a gyorsan érkező csapadék miatt nem sikerült fotózni. Sokfelé volt kialakulás, ami egyre inkább kelet felé helyeződött át, így az M7-esen el is indultam Pest irányába. A helyzet nem volt egyszerű, a cellák igen gyorsan mozogtak, változó villámaktivitást produkálva, és az egyes cellá...

2019. július 28-án országszerte kedvezőek voltak a feltételek viharvadászattal kapcsolatos események kialakulásához, így Budapesten több zápor és 2 peremfelhős zivatar is volt.

Az első perem valamivel 14:00 után, a második pedig este 19:30 környékén érkezett, ami idén a leglátványosabb is volt egyben, csodás struktúrával. 

 Íme az első peremes érkező 14:00 környékén:

 Ez pedig a másik oldala, erősen bordázott látvánnyal:

 Az eseményhez tartozó r...

2019-6-22

Az év talán elsőnek mondható értelmes vadász helyzete körvonalazódott, délnyugaton szupercellás esélyekkel. A MetKép csapatával közösen, 3 autóval voltunk úton. Délután elszórt zivatarokat vártunk, késő délután azonban egy intenzív, heves zivatarrendszer érkezése volt várható délnyugat felől, ami nekünk is elsődleges célpont volt. A tábor Pécsen alakult meg, ahonnan rövid elemzés után tovább is indultunk Barcs irányába, majd útközben egy Kaposvár felé...

2019-6-16

Kedvező feltételek voltak egy kis vadászathoz, így útnak indultunk. Első célállomásunk a Velencei tó környéke volt, ahol több távolabbi zivatart, illetve pileust is láttunk. Mivel itt nem voltunk jó helyen, illetve menet közbe a zivatarok egy kisebb lánc szerűséggé álltak össze, előtte csapadékkal, így a terv változott, a rendszer mögé kell menni, hogy fotózható legyen. A terv végül bejött, a rendszer mögött, sikerült egy peremfelhős látványos érkezőt...