Hogyan követhetem a viharokkal kapcsolatos eseményeket?

Mindennapos kérdés a csoportban is, és privátban is: "Merre haladnak a viharok?Várható-e ma valami?"

Összeszedtem Nektek néhány dolgot, hogy ne maradjatok le.

Hogyan tájékozódhatok, hogy mi lesz aznap?

 • -Nálunk a csoportba reggel mindig kaptok tájékoztatást, amennyiben több zivatarral járó helyzet várható. Amennyiben nincs ilyen poszt rögzített bejegyzésbe, akkor vagy semmi, vagy maximum elszórtan 1-2 zivatar lehetséges. Másik: Weboldalunkon a főoldalt (viharvonal.com) láthatjátok, hogy a "Viharvadász készenlét" aktív-e. Amennyiben igen, akkor szintén több zivatar várható az országban (hogy pontosabban hol, az már általában a csoportban rögzített bejegyzésben található).

 • -Metora applikáció: Ebben értesítést kaptok, ha figyelmeztető előrejelzés, vagy riasztás kerül ki az OMSZ-nél, ebből azért következtethető hogy várható valamilyen esemény a környéketeken. Érdemes letölteni, használni, mert ezek mellett egy megbízható radarképet is kaptok + előrejelzést. Andriodra letöltés: Link iPhonera letöltés: Link

Hogyan értesülök arról, ha történik valami?

Ezt leginkább manuálisan érdemes nézni, de mi használunk olyan alkalmazásokat is ami riasztást ad közeli esemény esetén.

Erre az alábbiakat érdemes használni:

 • Meteora applikáció: Riasztások heves eseményekre. Amennyiben kiadják a riasztást vagy figyelmeztető előrejelzést, push értesítést kapsz, ekkor már érdemes figyelni. (Fontos: sima egyszerű zivataroknál, ahol nincs veszélyes esemény, ott nincs riasztás, szóval ez ilyen helyzetekben nem használható.)

 • Blitzortung (Android): Villámtérkép, amin be tudod állítani, hogy milyen közeli villámlás esetén küldjön riasztást. Ezt a preferences/alarm settings alatt tudod megtenni. Beálíltások: Alarm enabled: pipa, Background query period: off, Notification distance limit: az a távolság, ahonnan értesítést kapsz villámról. Signaling distance limit: Az a távolság amikor hanggal riasztást kapsz villámlásról. Alarm signal settings: Hang és rezgés beállítása. Signaling threshold time: Off. A többi beállítással eljátszhatsz, de ezek a legfontosabbak. Amennyiben eseményes nap van, akkor célszerű a háttérből nem bezárni az applikációt, mert van hogy úgy nem jelez. Letöltés itt: Link

 • My Lightning Tracker (Android, iOS): Villámtérkép, szintén beállítható riasztással, villámlásra. Push értesítést kapsz, hanggal. Ennek beállítása, működése szerintem egyértelmű, sok szót nem ejtenék róla. Néha-néha kicsit elkésik a riasztásokkal, de lassan fél éve használom, nagyon sokszor mentett már meg amikor gyorsan ki kellett mennem, időben értesültem a közeledő zivatarról. Sokat köszönhetek ennek, amikor nem figyeltem. Letöltés Androidra: Link Letöltés iOS: Link

Hol láthatom, hogy mi történik?

 • Műholdkép: Erre SAT24-et érdemes használni, amit itt találsz: Link Alul beállítható kisebb felbontással 5 perces frissítés is, ezt érdemes használni éles helyzetben. A műhold azért jobb, mint a radar, mert itt már előbb látod, ha zivatarfelhő kezd kialakulni, és ennek alapján tudod tovább tervezni a vadászatot.

 • Radar: A radar csapadékot mutat. Bármelyik radarkép animálásával láthatod, hogy merre halad az adott zivatar (Fontos: szupercella ettől kitérhet!). (az, hogy meddig él, arra laikusként nem fogsz itt választ kapni, ez már az aktuális helyzet ismerete, tudománya szükséges) Itthonra én 3 radart szoktam javasolni:

1, Időkép perces radar, mivel mindössze 1-2 perces késésben van, időben láthatóak a kialakult cellák.

Időkép radar elérése itt: Link

2, OMSZ Meteora, vagy OMSZ radar: Itt kicsit nagyobb a késés (9-18 perc), de az egyik legjobb, legátláthatóbb az események követésére. Fontos, hogy a Meteora applikációnál a jövő időbe ne húzzuk a csúszkát, vagy pedig ne vegyük komolyan.

OMSZ radar elérése itt: Link

3. SHMU.SK: Szlovák radar, de pontos, és majdnem egész Magyarországot lefedi.

Radar elérése itt: Link

 • Villámtérképek: Itt láthatod, viszonylag nagy pontossággal, hogy hol villámlik. Erre szintén 3 oldalt javasolnék, vagy pedig a fent említett applikációkat:

1, Blitzortung.org: Nagyítható, átlátható térkép, egyszerű, jól használható.

Elérése itt: Link

2, Időkép villámtérkép:

Elérése itt: Link

3, Lightningmaps.org: Szintén egyszerű, nagyítható, átlátható felület:

Elérése itt: Link

Kiemelt poszt
Legújabb posztok
Archívum
Keresés
Kövess minket
 • Facebook Basic Square
 • Flickr
 • YouTube
 • Instagram
 • Facebook Social Icon
 • Facebook csoport
 • Flickr Social Icon
 • YouTube Social Icon

ViharVonal.com

© 2021 by Tiszavölgyi Dávid