Hogyan követhetem a viharokkal kapcsolatos eseményeket?

June 19, 2018

Mindennapos kérdés a csoportban is, és privátban is: "Merre haladnak a viharok?Várható-e ma valami?"

 

Összeszedtem Nektek néhány dolgot, hogy ne maradjatok le.

 

Hogyan tájékozódhatok, hogy mi lesz aznap? 

 

 • -Nálunk a csoportba reggel mindig kaptok tájékoztatást, amennyiben több zivatarral járó helyzet várható. Amennyiben nincs ilyen poszt rögzített bejegyzésbe, akkor vagy semmi, vagy maximum elszórtan 1-2 zivatar lehetséges.
  Másik: Weboldalunkon a főoldalt (viharvonal.com) láthatjátok, hogy a "Viharvadász készenlét" aktív-e. Amennyiben igen, akkor szintén több zivatar várható az országban (hogy pontosabban hol, az már általában a csoportban rögzített bejegyzésben található). 

   

 • -Metora applikáció: Ebben értesítést kaptok, ha figyelmeztető előrejelzés, vagy riasztás kerül ki az OMSZ-nél, ebből azért következtethető hogy várható valamilyen esemény a környéketeken. Érdemes letölteni, használni, mert ezek mellett egy megbízható radarképet is kaptok + előrejelzést.
  Andriodra letöltés: Link
  iPhonera letöltés:  Link

 

 

 

Hogyan értesülök arról, ha történik valami?

 

Ezt leginkább manuálisan érdemes nézni, de mi használunk olyan alkalmazásokat is ami riasztást ad közeli esemény esetén.

Erre az alábbiakat érdemes használni:

 

 • Meteora applikáció: Riasztások heves eseményekre. Amennyiben kiadják a riasztást vagy figyelmeztető előrejelzést, push értesítést kapsz, ekkor már érdemes figyelni. (Fontos: sima egyszerű zivataroknál, ahol nincs veszélyes esemény, ott nincs riasztás, szóval ez ilyen helyzetekben nem használható.)
   

 • Blitzortung (Android): Villámtérkép, amin be tudod állítani, hogy milyen közeli villámlás esetén küldjön riasztást. Ezt a preferences/alarm settings alatt tudod megtenni. Beálíltások: Alarm enabled: pipa, Background query period: off, Notification distance limit: az a távolság, ahonnan értesítést kapsz villámról. Signaling distance limit: Az a távolság amikor hanggal riasztást kapsz villámlásról. Alarm signal settings: Hang és rezgés beállítása. Signaling threshold time: Off. A többi beállítással eljátszhatsz, de ezek a legfontosabbak. Amennyiben eseményes nap van, akkor célszerű a háttérből nem bezárni az applikációt, mert van hogy úgy nem jelez.
  Letöltés itt: Link

 

 

 

 

 • My Lightning Tracker (Android, iOS): Villámtérkép, szintén beállítható riasztással, villámlásra. Push értesítést kapsz, hanggal.
  Ennek beállítása, működése szerintem egyértelmű, sok szót nem ejtenék róla. Néha-néha kicsit elkésik a riasztásokkal, de lassan fél éve használom, nagyon sokszor mentett már meg amikor gyorsan ki kellett mennem, időben értesültem a közeledő zivatarról. Sokat köszönhetek ennek, amikor nem figyeltem. 

  Letöltés Androidra: Link
  Letöltés iOS: Link

 


 

 

Hol láthatom, hogy mi történik?

 

 • Műholdkép: Erre SAT24-et érdemes használni, amit itt találsz: Link
  Alul beállítható kisebb felbontással 5 perces frissítés is, ezt érdemes használni éles helyzetben. A műhold azért jobb, mint a radar, mert itt már előbb látod, ha zivatarfelhő kezd kialakulni, és ennek alapján tudod tovább tervezni a vadászatot.
   

 • Radar: A radar csapadékot mutat. Bármelyik radarkép animálásával láthatod, hogy merre halad az adott zivatar (Fontos: szupercella ettől kitérhet!). (az, hogy meddig él, arra laikusként nem fogsz itt választ kapni, ez már az aktuális helyzet ismerete, tudománya szükséges) Itthonra én 3 radart szoktam javasolni:

 

1, Időkép perces radar, mivel mindössze 1-2 perces késésben van, időben láthatóak a kialakult cellák.

Időkép radar elérése itt: Link

 

2, OMSZ Meteora, vagy OMSZ radar: Itt kicsit nagyobb a késés (9-18 perc), de az egyik legjobb, legátláthatóbb az események követésére. Fontos, hogy a Meteora applikációnál a jövő időbe ne húzzuk a csúszkát, vagy pedig ne vegyük komolyan.

OMSZ radar elérése itt: Link

 

3. SHMU.SK: Szlovák radar, de pontos, és majdnem egész Magyarországot lefedi. 

Radar elérése itt: Link

 

 

 • Villámtérképek: Itt láthatod, viszonylag nagy pontossággal, hogy hol villámlik. Erre szintén 3 oldalt javasolnék, vagy pedig a fent említett applikációkat:

 

1, Blitzortung.org: Nagyítható, átlátható térkép, egyszerű, jól használható.

Elérése itt: Link

 

2, Időkép villámtérkép: 

Elérése itt: Link

 

3, Lightningmaps.org: Szintén egyszerű, nagyítható, átlátható felület: 

Elérése itt: Link

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kiemelt poszt

Szezonzáró vadászat, brutál peremfelhővel

September 1, 2018

1/1
Please reload

Legújabb posztok
Please reload

Archívum