top of page
  • Czirok Bence

Szupercella vadászat 2023.08.05.

A mai nap folyamán egy hullámzó hidegfront érte el hazánkat, de a keleti országrész még az előterében helyezkedett el. Így a nap második felére kellő mennyiségű energia és nedvesség gyűlt össze a légkörben, amelyek kedvező feltételeket biztosítottak heves zivatarok/szupercellák kialakulásához. Délután az eseményeket figyelve már láttuk a radaron a Szerbiából érkező szupercellát. A terv az volt, hogy el kéne fogni Szeged környékén. 4 óra körül ki is alakultak Orosházától délre zivatarok, de ezek nem nyújtottak érdemi látványt, így elindultunk Szeged irányába. Radart elemezve a szupercella mozgása nagyon északias volt, elegendőnek találtam Hódmezővásárhely keleti részéig elmenni, egyrészt a csapadékmentes oldal, másrészt a megfelelő menekülési lehetőség miatt. Eközben az OMSZ is kiadta a 3. fokú (piros riasztást) Meg is találtuk a megfelelő nyílt terepet a 47-es út mellett, majd elindult a várakozás. Szépen-lassan jöttek az infók, fotók, hogy milyen struktúrával fog érkezni, majd a szürkeségből fel is bukkant a szép Hp szupercella.

Time lapse videó is készült az érkezőről (avagy mire jó a fedélzeti kamera az autóban :) )


Igyekeztünk az utolsó pillanatig kitartani, majd a kifutószél megérkezésekor menekülőre fogtuk visszafelé Orosházának, mert kissé a cella előtt voltunk. Nagymágocs felé mentünk inkább, hogy oldalról tudjuk még fotózni. Aztán oldalról folytattuk a követését, egészen Szarvasig, az M44 hídjáról sikerült még pár képet készíteni, de ekkor már veszített a látványból. Így elindultunk hazafelé egy elég jó fotós anyaggal. Mindenesetre ilyen szép struktúrát már nagyon rég sikerült levadásznom. :)


Ekkor még viszonylag távol volt, de gyönyörű volt, ahogy a fractusok szinte a "földet súrolták". (1. spot, Hódmezővásárhely határában)


Szép zöldes színű struktúrával érkezett, szépen kirajzolódott a mögötte lévő burst is. (1. spot)


Távoli lecsapó az egyik panorámaképből kivágva (1. spot)


Azok a bizonyos fractusok (1. spot)


Szép kis porvihart generált a gust mentén (1.spot)


És végül az utolsó panoráma 11 db 10 mm-es álló képből összerakva, ezután már álló képbe sem fért bele. :) (1.spot)


Szintén egy 10 képes panoráma Székkutas és Nagymágocs között. (2. spot)


Orosháza határában, amíg a piros lámpánál várakoztunk (3. spot)


Szarvas határában az M44-es feleti felüljáróról (4. spot)


(4. spot)

Bejárt útvonal és fotós pozíciók.


Pozíciónk Hódmezővásárhelynél


És végül a radaranimáció (Hódmezővásárhelynél a fekete radarjel jött felénk) Radarkép forrása: MetNet


A fotók jobb minőségben megtekinthetőek az alábbi linken: https://www.flickr.com/photos/143623747@N06/albums/72177720310290005


Vadászok: Czirok Bence, Madarász Csilla


301 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page