top of page
  • Szerző képeSzabó Benedek

Fehérvár környéki viharvadászat, 2024.06.30.

A hétfői hidegfront előtt vasárnap este egy MNSZ (meleg nedves szállítószalag) hatására alkalmasak voltak a légköri feltételek intenzív zivatarok kialakulására. A kezdő helyszín Székesfehérvár volt, miután a modellek erősen preferálták ezt a környéket (illetve mivel errefelé lakom, nem tartottam indokoltnak, hogy elmozduljak).

Az első cella 19:30 környékén alakult ki Nagykanizsától délre, melyet újabb cellák kialakulása követett. A viharok gyorsan fejlődtek, 21:00 környékén már el is érték a Balaton nyugati részét. A zivatarok mozgását figyelve úgy döntöttem, hogy a Velencei - tó megfelelő helyen lesz, mire a környékre érnek az erősebb gócok. Konkrét helyszínnek a Bence-hegyi kilátót választottam. Ugyan a kilátó zárva volt már ekkor, az épület mellett is kiváló kilátás volt délnyugat, illetve dél fele is.


Nagyjából 30km-re tevékenykedő rendszer, melynek a peremfelhője már kirajzolódott a távolban.

A rendszer peremfelhője 22:30 magasságában érte el a Velencei - tavat, a rengeteg villámnak köszönhetően pedig képeken is meg lehetett örökíteni az érkezését. Mivel többségében CC (cloud to cloud, avagy felhővillámok) voltak a rendszer ezen részében, sajnos csak egy pozitív lecsapó villámot sikerült megörökíteni itt, de még ez is messzebb csapott le.


Így érkezett a rendszer a Velencei - tóra


Pozitív lecsapó villám

Amint megérkezett a rendszer kifutószele gyorsan összepakoltam, és indultam vissza Székesfehérvárra. Mivel a zivatarok nagyon gyorsan mozogtak, így esélytelen lett volna eléjük vágni. A rendszerből a rengeteg felhővillám mellett nagyon erős intenzitású csapadék is hullott, jég szerencsére azon a részen nem esett belőle.


A városba érve újra elemeztem a jelenlegi szituációt. Ekkor vettem észre, hogy a várostól délre további zivatarok fognak elvonulni. Itt a déli összekötő utat választottam ideális helyszínnek. Útközben rengeteg lecsapó villámot láttam azokból a cellákból, így sietnem kellett. Végül sikerült időben odaérnem az általam kiválasztott helyre. Nagyjából 5 percre rá, ahogy kiállványoztam tőlem nagyjából 1km-re csapott le egy villám. Mint kiderült kialakult tőlem csupán pár km-re egy friss cella, és elkezdte szórni a villámokat, melyek többségében CG-k (cloud to ground, avagy lecsapók) voltak.


Első megörökített lecsapó villámA villám, mely 1km-en belül csaphatott le

Az utolsó elkapott villám

 Ezt követően vettem észre a friss góc csapadéksávját, mely egyre csak közeledett felém, így gyorsan autóba szálltam, és elhagytam a helyszínt, mely le is zárta a vasárnap esti vadászatomat.


Összefoglalva sikeres vadászaton vagyok túl, soha rosszabb lezárást a hónapnak.Radar animáció az este vonuló viharokról. (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)


Az esti villámok (forrás: blitzortung.org)

A beszámolót írta:

Szabó Benedek


A vadászaton velem tartott:

Kovács Marcell

96 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page