top of page
  • Szerző képePintér István

Eredményes vadászat: 3 szupercella, 1 tornádó

2024. 06. 09-én vasárnap egy több középpontú ciklon hullámzó hidegfrontja érte el a Kárpát-medencét. A hidegfront előterében egy meleg nedves szállítószalag is segítette a konvekciót. Vasárnap kora reggel, amikor felkeltem, megdöbbenve néztem a modelleket. Meghökkentő volt számomra, hogy 2700 J/kg körüli sbCAPE-pel, 40 fokos Thompson-index-szel és -5 - -7-es Lifted-index-szel számolnak a labilitási paraméterek. A nyírási paraméterek szintén egész szépen néztek ki: 20-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás és gyönyörűen görbülő hodográf, valamint 250-350 m2/s2-os 0-3 km-es helikalitás. És jöjjön a hab a tortán: az emagramon látható volt, hogy Szombathely környékén mindezen értékek átfedésbe voltak és ezekhez társult a 600 m köré csökkenő LCL szint is, ami már tornádós helyzetet vetített előre. Így ezeket az értékeket látva már értettem, miért adta ki erre a térségre az ESTOFEX a 3-as figyelmeztetést, valamint már nagyon vártam Tiszavölgyi Dávid konvektív előrejelzését is, ami aztán utólag 100%-osnak bizonyult.

Ezeket az értékeket látva dél körül Szombathelyre vettem az irányt, ahova aztán nagyjából 1-1,5 óra alatt oda is értem. Mivel korán érkeztem még volt időm feltérképezni a terepet, megtalálni a legjobb spot helyet. Szombathely mellett találtam egy olyan helyet, ahol mindenfelé tökéletes rálátásom volt.

Forrás: Google Maps


Délután fél 6 körül aztán elkezdett mozgolódni a légkör és tőlem DK-re magasra törő gomolyfelhők jelentek meg, melyek aztán később szupercellává fejlődtek és Sárváron haladtak keresztül.17:37-kor megpillantottam az Ausztria felől érkező szupercella beáramlási sávját (hódfarkát).

18:16-kor tőlem északra is kialakult, majd elvonult egy szupercella, melynek falfelhőjét volt szerencsém megfigyelni.
18:17-kor pedig – amíg tőlem északra osont egy szupercella kelet felé – addig nyugat felől közeledett egy, már-már amerikai jellegű klasszikus szupercella.


Hozzám közelebb érve aztán egyre szebb fal- és farok felhőt eresztett. Hamarosan pedig megjelent a tiszta rés is, ami már arra utal, hogy hamarosan tornádó alakulhat ki belőle.

18:45-kor jelent meg először egy felhőtölcsér, mely nagyjából Narda település felett haladhatott el. Én tubának néztem, de nem zárható ki, hogy már ekkor leért, mivel a településről károkat, megbontott háztetőket jelentettek.


Radarképeken gyönyörűen látható volt a hook echo-s alakzat, mely arra utal, hogy a hátoldali leáramlást (RFD) a mezociklon elkezdte körbe tekerni és a szupercella okkludálódik.

A tuba(?) 2-3 percig volt látható. Ahogy közelebb ért hozzám, irdatlan forgás látszódott belőle. 

Az FFD-ben (előoldali leáramlásban) légzuhatag (downburst) jelent meg. Ez szintén okozhatott károkat, tornádótól függetlenül.
18:55-kor 7-8 perccel a tuba feloszlását követően ismét egy tölcsér jelent meg, azonban hirtelen le is nyúlt már, így bátran kijelenthető, hogy egy mezociklonális tornádó alakult ki épp a szemem előtt.
18:58-kor ismét felszívódott, 2-3 percig volt látható. Ezt követően ismét lenyúlt, ekkor már a csapadékfüggönyt is maga köré tekerte és már nehezebben volt látható. Valószínűleg a csapadék hűtötte hűvösebb levegő ölhette meg a tornádót.


A tornádó pillanatában a 18:55-ös radarkép így nézett ki:

Ezt követően az M86-os autóúton még követtem Sárvárig a vihart, de mivel gyengülni kezdett, ezért vissza fordultam és Torony településnél tartottam kárfelmérést.

Fákat tört ketté a vihar. Az egyik fenyő tetejét ketté törte és a szántóföldre dobta, a fától 100 m-re. A térdig érő fű teljesen elfeküdt egy sávban. Nagyjából 100-120 m-es sávban, 6-7 m szélesen tombolt a tornádó. A sávban elvétve találtam ágakat. Valószínű, hogy ahogy letépte a fa tetejét, pörgette és az ágak leszakadtak róla, ahogy pörgette a tornádó. Ahol véget ért a sáv, ott volt a fa teteje.Blogom végén pedig szeretném megköszönni Tiszavölgyi Dávidnak, hogy 100%-os konvektív előrejelzést készített. Gratulálok neki. Gratulálok továbbá Hérincs Dávidnak, aki szintén elcsípte a tornádót. Szeretném megköszönni a Discord közösségnek, akikkel egész viharvadászat alatt tartottuk a kapcsolatot. Köszönöm mindenkinek! Szép volt vadászok! Így tovább, mindenkinek sikeres vadászatot kívánok!


141 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page