top of page
  • Szerző képeSomogyi Csaba

Éjszakai viharvadászat 2023.08.04-05.

Frissítve: márc. 30.

Ezen az éjszakán komoly viharvadász helyzet volt kibontakozóban, szinte mindegyik modell egyezett a várható események előrejelzésében. Így egy előzetes elemzést és megbeszélést követően Esztivel, Benivel és Danival estefele útnak indultunk, hogy felvegyünk egy kezdő pozíciót.


Érdtől nem messze az M6-os autópálya egyik mezőgazdasági felüljárójára mentünk várakozni azt remélve, hogy esetleges zivatar kialakulása esetén ott remek kompozícióval tudunk fotózni. Továbbá ha valamerre mozdulnunk kell, akkor időben el tudjunk indulni. Ezt követően a radaron látszódott, hogy DNY-on erősebb cellák robbannak be, melyek délről észak fele haladtak, ezért nyugatra indultunk, hogy eléjük tudjunk kerülni. Éjfél környékén elértük Székesfehérvárt, majd ráfordultunk a 63-mas útra Aba irányába, szabad terepet keresve a fotózáshoz úgy, hogy legyen egy menekülő útvonalunk is.

Az erős szélnyírásnak és egyéb paramétereknek köszönhetően ekkor már HP szupercellává fejlődött az a Dombóvár felől érkező cella, melynek előterébe érkeztünk. Alacsony felhőzet jellemezte az akkori égképet, ezért javarészt csak sűrű villámfényeket láttunk. Azonban nem kellett sokat várnunk, ugyanis ahogy az sc közeledett, úgy váltak láthatóvá a villámok, melyek közt rengeteg lecsapó volt. Ezek a lecsapók nagyon közeliek voltak, így nagyobb kockázatot vállalva legalább egy fotó erejéig gyorsan kiállványoztam, és egy példányt sikerült is megörökíteni. Nagyot csattant, és nappali világosságot okozott, ugyanis ennek a villámnak volt egy mögöttünk lecsapó ága is, ami megvilágította az előteret. Veszélyes vállalkozás volt, így tovább nem kockáztatva összepakoltunk és autóba ültünk.


Közeli lecsapó éjfél után Székesfehérvár és Aba között

Eközben a szupercella jobbosan kitért Budapest irányába, így az M7-esen mi is a főváros felé indultunk. Az idővel és a viharral versenyt futva mindvégig sikerült a vihar előtt maradnunk, melynek struktúrája gyönyörűen látszódott a villámfényben. Amint elértük a fővárost, gyorsan egyeztettünk, de mivel túl közel volt a vihar, ezért ráhajtottunk az M4-esre, majd keleti irányba folytattuk utunkat.

A fővárost elérő szupercella mindeközben ÉK-i irányba mozgott, sikerült lehagynunk, így egy tiszta terepen megálltunk Monornál, és elkezdtünk fotózni. Az sc ekkor már bow echóvá fejlődött, és egy gyönyörű peremfelhővel érkezett, mely szépen kirajzolódott a település és a villámok fényeiben.


Látványos peremfelhővel érkező bow echóvá fejlődő zivatar, és egy elhaladó autó Monor határában

Viharos kifutószéllel érkezett, így ismét összepakoltunk, és még keletebbre mozdultunk.

Éjjel 02:00 után elmentünk Albertirsáig, ami már kiesett a zivatar haladási útvonalából, majd az M4-es autópálya felett egy felüljárón álltunk félre. Remekül beláttuk a környéket, és mivel a zivatarok innen távolabb voltak, így hosszabb időnk volt elemezni, valamint felállítani a felszerelést és fotózni. Nagyon intenzív villámtevékenység volt, az égbolt folyamatosan villogott. Rengeteg lecsapó villámot is láttunk, melyeknek az alacsony felhőzet miatt inkább csak az alja volt látható. Eközben Budapestnek a keleti felén a második szupercella haladt át, melyet szintén intenzív villámlás kísért. Ennek szemléltetésére néhány fotóból összekomponáltam egy képet.


Távolban lecsapó villámok sokasága Albertirsa mellett fotózva

Némi várakozás után megérkezett a harmadik szupercella is, mely nagyon közel volt hozzánk. Itt ismét merészebbek voltunk, szóval vártunk, hogy közelebbről is meg tudjuk szemlélni a struktúráját. Ekkor készült el a számomra leglátványosabb fotóm is, amin a lecsapók szépen megvilágítják az sc felhőzetét.


Szupercella érkezése lecsapókkal, Albertirsa környékén

A fotó mindösszesen egyetlen expóból készült 20 másodperces záridővel, és 10 lecsapó villámot tartalmaz. Remek kompozíciót alkotott az M4-es autópályán elhaladó autók fénye. Nem vártuk meg, hogy a vihar elérjen, így egy gyors döntést követően Abony felé találtunk egy fotós spotot, aztán el is indultunk. Eközben dél felől újabb, friss cellák pattantak ki, és bíztunk egy finálé szerű villámfotózásban.

Hajnal 3:30 után megérkeztünk a spothoz, ekkor már gyönyörűen látszott a friss cella üllője, valamint villámtevékenységet is produkált. Gyorsan fejlődött és közeledett, pár lecsapót itt is sikerült lekapni.


Látványos hajnali lecsapók Abony mellett

Közben két cella közé szorultunk, így visszamentünk Cegléd fele, hogy a hátoldalukból fotózzunk még néhány villámot. Ezeket remekül sikerült komponálni az M4-es autópályával.


Hajnali lecsapók az M4-es autópálya forgalmával Cegléd mellett

Ezt követően elkezdett világosodni, a viharok elvonultak, így elindultunk haza.

Szuper vadászat volt, nagyon ritkán kerültünk csapadékba, végig sikerült a cellák előtt maradnunk.

Fontos hozzátennem, hogy szakmailag gyönyörű helyzet volt, azonban heves viharok voltak, és sajnos hatalmas károkat okoztak főként Budapesten és környékén.


Egy kis elemzés és értékelés:


A vártakat messze felülmúlták az események, heves viharok és szupercellák alakultak ki, amik később bow echósodtak (ez a radarokon jól látszódik). Megdőlt az erre a napra vonatkozó országos szélrekord is, Ferihegyen 129,6km/h-s széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), de többfelé előfordultak 100km/h feletti széllökések.

A 02:00-kor fellőtt budapesti szonda adatai kimutatták, hogy éjszakához képest nagy labilitás, erős szélnyírás, valamint kellő mennyiségű nedvesség jellemezte a légköri adatokat, így minden rendelkezésre állt a zivatarozáshoz.

Az OMSZ tulajdonában lévő Budapesten fellőtt szonda adatai éjjel 02:00-kor

Csak Budapesten, annak is főként a keleti felén 3 szupercella haladt át, melyek fő veszélyforrásai az orkán erejű szél és a hirtelen lezúduló csapadékmennyiség volt. Néhol jégeső is volt, valamint egyes helyeken 70mm feletti csapadékot regisztráltak. Ezeknek köszönhetően a szupercellák előterében a piros riasztás is kiadásra került. A villámtérképen látható, hogy erősen villámfényes éjszakán vagyunk túl, valamint a radar animáción remekül látszik a szupercellák mozgása, kitérése.


Lecsapó villámok sokasága Budapesten az áthaladáskor (Forrás: meteologix.com)

Villámfényes éjszaka (forrás: blitzortung.org)

Radar animáció az éjszaka átvonuló viharokról (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A beszámolót írta:

Somogyi Csaba


Csapattársak:

Nagy Eszter

Szabó Benedek

Varga Dániel

256 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page