top of page
  • Szerző képeSomogyi Csaba

Balaton környéki szupercella és heves zivatarok vadászata 2023.08.28.

Ebben az időszakban hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, valamint egy mediterrán ciklon is kiépült, ezért esély nyílt egy komolyabb viharvadászatra. A modellek elemzése után, valamint a kialakulóban lévő helyzet miatt úgy döntöttünk, hogy vadászatunk kiindulópontjának a Balaton keleti partját választjuk.


Az esti órákban Benivel és Danival megérkeztünk Balatonkenesére, ahol Siófok felől már láttuk a távoli villámok fényeit. A fotós/videós felszerelés felállítása után meg is kezdtük tevékenységünket, mivel intenzív villámtevékenység jellemezte az érkező vihart. Kb. fél órányi várakozás után 21:15-kor egy gyönyörű struktúra volt megpillantható a villámok fényeiben, ugyanis szupercella volt előttünk kialakulóban.


Fejlődő szupercella Siófoktól délre

Ahogy fejlődött és közeledett, úgy vált egyre látványosabbá. Az izgalmakat tovább fokozta a sűrű villámlás, rengeteg lecsapóval érkezett. A fotózást segítette a gyenge légmozgás, ugyanis a vihar megérkezéséig mindvégig gyenge szél volt.


Falfelhő kiépülése a távoli lecsapók fényeiben

A légköri instabilitás miatt egy gyengébb KH (Kelvin Helmholtz) hullámzás is kialakult a felhőzeten, ami még látványosabbá tette a kialakult szupercellát.


KH kialakulása a falfelhő felett

Az idő előrehaladtával és az sc közeledésével egyre látványosabbá vált a struktúrája, melyet a lecsapók remekül megvilágítottak.


Fényes lecsapók az éjszakában

Ezt követően elkészült a számomra legszebb fotóm is, hiszen remekül látható rajta a teljes felhőzet:


Szupercella érkezése lecsapókkal

Miután elég közel került hozzánk, egy utolsó expót lőttünk, majd összepakoltunk a magunk és a felszerelésünk védelme érdekében.


Lecsapóparádé az érkező szupercellából

Egy rövid timelapse videó is készült az sc-ről, melyet Varga Dani csapattársunk vett fel:
Ezt követően autóba ültünk, és mivel nem akartunk a viharba belekerülni, ezért elindultunk és kitértünk a szupercella elől. Menet közben a radart csekkolva láttuk, hogy az események egyre keletebbre terjednek, ezért vadászatunk folytatásának Velence környékét választottuk.

Elsőként a Bence-hegy egy nyílt területén fotóztunk, ahonnan remek D-DNY-i kilátásunk volt a közeledő zivatarokra, melyek ekkorra már láncba szerveződtek.

Lecsapó villámokból itt sem volt hiány, amiből egész látványosakat sikerült megörökíteni:


Látványos lecsapók világítják be az éjszakát

A zivatar gyorsan közeledett, és mivel magasabban voltunk, így a megerősödő szél is nehezítette a fotózást, de szinte az utolsó pillanatig kivártunk.


Velencei-tóba csapó villám

Az eső elkezdett csepegni, így összepakoltunk, és lementünk Velencére. Mivel a zivatarnak csak a széle súrolt, így vártunk picit, hogy tovább menjen, és a hátoldalából további lecsapókat sikerült megörökíteni. Továbbra is sűrű villámlás jellemezte a vihart, így rövidebb záridő is (10-20mp) elegendő volt ahhoz, hogy több lecsapó legyen egy fotón.


Tripla lecsapó az elvonuló zivatarból

Dupla lecsapó, háttérben a Velencei-hegységgel

Velencei villámparádé

A zivatar elvonulása után este 23:30 körül vadászatunk véget ért, és elindultunk haza.Elemzés és értékelés:

Hazánk egy magassági teknő előoldalán helyezkedett el, amihez egy hullámzó frontrendszer érkezett, melynek a DNY-i részén egy mediterrán ciklon is kialakult. Viszont a hidegfronti szakasz a visszahullámzást követően csak másnap (08.29.) érte el az országot, ami további viharok kialakulásához vezetett. Ezen felül a szélnyírás is átlagosan 20-30 m/s értékeket vett fel, ami támogatta a szupercellák kialakulását.

Ezek közül a Balaton keleti medencéjében fogtunk egy heves sc-t, ami Siófok környékén alakult ki. Itt a legerősebb széllökés elérte a 131km/h (36,4m/s) -t, ezzel megdőlt az országos napi széllökésrekord, amit a Hungaromet Nonprofit Zrt. (Korábban OMSZ) mért és hitelesített.


2023.08.28. 21:20 Legerősebb széllökés: Siófok, 131km/h (Forrás: Hungaromet Nonprofit Zrt.)

Mint azt az alábbi térképek is szemléltetik, sűrű és heves villámlás jellemezte a viharokat, rengeteg lecsapót láttunk.


Aktuális villámtérkép a szupercellánk érkezésekor. (Forrás: meteologix.com)

Az éjszaka villámsűrűségi térképe (Forrás: Hungaromet Nonprofit Zrt.)

Zivatarrendszer kialakulása és átvonulása a Dunántúlon (Forrás: Hungaromet Nonprofit Zrt.)

A beszámolót írta:

Somogyi Csaba


Csapattársak:

Szabó Benedek

Varga Dániel

153 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page