top of page

Szezonnyitó 2017

2017.04.04.

Eljött az idő, amire a hazai viharvadászok már nagyon régóta várnak.. az első említésre méltó zivataros helyzet. Előrejelzésünk alapján kedden nedvesebb, labilisabb levegő érkezett Magyarország területére, a feltételek pedig adottak voltak a zivatarképződéshez, így viharvadászatra alkalmas helyzetnek nyilvánítottuk a keddi napot. A csapatunk egy része szabaddá tette magát, így készenlétben vártunk. Elsődleges célterületként a Velencei-tó és a Balaton keleti medencéje közötti területet jelöltük ki. 

Korán reggel indult a műsor, Szolnok környékén pattantak ki az első záporok, amik folyamatosan nyugat felé haladtak. Monoron gyenge záporra ébredtem, ami már rögtön gyönyörű szép látványt nyújtott. Drónnal és kamerával felszerelkezve rohantam az udvarra, néhány képet készíteni: 

Miután elvonult azonnal összepakoltam és indultam Petiért, Perkátára. Menet közben folyamatosan a záporok hátoldalát láttam, utol nem sikerült érni, de talán nem is baj, már javában gyengülőben voltak. 

Perkátára érve gyors helyzetelemzéssel kezdtünk, majd továbbmentünk a Velencei tóra, ahol reggeli, majd további elemzés következett. Eközben Lacit elérték a záporok Siófokon:

Mi tovább várakoztunk, bőven időben voltunk, a komolyabb akciót a délutáni óráktól vártuk. A környéken folyamatosan gyenge záporos próbálkozás volt, de a valószínűleg száraz légkör miatt érdemleges akció nem volt. Egy gyengébb zápor vonult végig pont előttünk. 

Újabb helyzetértékelés során úgy döntöttünk, hogy a Balaton keleti partjára helyezzük "táborunkat", immáron Lacival együtt. Kelet felé komolyabb konvekció indult be, így egy mezőn várakoztunk a megfelelő pillanatra. Szépen növekvő gomolyfelhők, egyre jobban aktivizálódott a légkör.

1 órás várakozás után viszont percek alatt "robbant" a légkör. A mellettünk növekedő gomolyból (aminek végignéztük az útját) egyszercsak villámtevékenységet észleltünk, a blitzortung szerint 4-5 km-re. Öröm és boldogság, a létező legjobb helyen voltunk és a szezon első dörgését sem volt utolsó meghallani, fél év holtszezon után. Azonnal utána akartunk menni, viszont ebben a pillanatban a szinte felettünk lévő gomoly is brutális növekedésbe kezdett, és már kopogott is a fejünkön a nagycseppes zápor.

Első élő bejelentkezésünk

Menet közben a déli cella erősen távolodott tőlünk, viszont északi irányban újabb zivatar fejlődött, a radar és a műholdkép is meggyőző volt, így Veszprém környékén terveztük az elé vágást. Versenyfutás következett az idővel. A délután 4 órási csúcsforgalom miatt nehézkesen tudtunk haladni észak felé. A kedvezőtlen helyi viszonyok miatt úgy döntöttünk, hogy oldalról nézzük végig a zivatart, ami így is gyönyörű volt.

Miközben a képeken látott cella folyamatosan gyengült, a Balaton keleti medencéje fölött, Balatonfüred és innen dél felé villámtevékenységet jeleztek a villámtérképek. Rövid tanakodás: honnan nézzük meg? honnan lehetne a legoptimálisabban látni? Az északi part mellett döntöttünk, az Óvári messzelátó volt a célállomás. Késő.. a vihar tovább vonult délnyugat felé, a dörgést hallottuk, a villámlás is 2-4 km-re volt "csak", de a rossz terepviszonyok miatt nem nyílt rá tökéletes kilátás. Mivel a radarkép viszonylag durva volt, ezért nem mentünk utána, nem akartunk belemenni a jégesőbe, amúgy is kelet és észak felől is keletkezés volt, ami irányban is jó nekünk. Újabb kivárás következett. Mint utólag kiderült, hiába. Az északi cella mindössze gyenge záport produkál, a keleti pedig teljesen bedöglött, így nem volt más hátra, mint kárfelmérni Tihany környékén. 

A nyugat felé vonuló cella

Műholdkép a balatoni cellákról

A Tihanyi félszigetre érve megdöbbentő látvány fogadott minket. Az előrejelzésekkel ellentétben, heves kategóriát elérő jégeső nyomaira bukkantunk. (3-3,5 cm). A fák rügyeit is megsínylették ezt a délutánt. 

 

Nyugat felé a naplementében még csapadéksávot láttunk, illetve ebbe az irányba volt pár lecsapó villám is, de sajnos ez is hamar elgyengült. Mivel úgy tűnt hogy ezzel stabilizálódott a légkör, így mi is lassacskán hazaindultunk. A Balatonvilágosi magas partról még megpróbáltunk villám fotózni (a Bakony felett újabb keletkezés volt), de mivel nagyon messze volt, és nem tűnt hosszú életűnek, ezért itt nem folytattuk tovább tevékenységünket. 

2. élő bejelentkezésünk

bottom of page