top of page

Szupercella vadászat délnyugat

2017.06.23.

A szezon egyik legkomolyabb helyzetének nézett ki ez a nap, így 2 autóval indultunk útnak megint. Viszonylag magas szupercella esélyek is voltak, főleg délnyugaton és északkeleten. Előtte nap vicceskedtünk vele, hogy egy kora hajnalban érkező MKR mennyire tönkre tudná tenni az egész napi "bulit". Másnap reggel bekövetkezett: egy komolyabb zivatarlánc / mkr vonult végig az ország északi felén, így szinte egyértelmű volt, hogy csak a délnyugat lehet a nyerő. Útnak is indultunk, egészen Szekszárdig jutottunk el, ahol tanácskozás, helyzetelemzés következett.

Ausztria keleti részén megindult a zivatarképződés, majd hosszas beszélgetés után elindultunk Pécsre, majd onnan tovább, a már Magyarországon Nagykanizsa és Zalaegerszeg között képződő cellákat tűztük ki célpontnak, illetve kerestünk helyet, ahonnan meg tudjuk figyelni az érkező (akkor már) szupercellát. Nagyon jó kis magaslati pontot találtunk (Simonfa környéke), szinte elsőosztályú rálátásunk volt a tájra. 

A cella a várt erős széllel érkezett, így menekülőre fogtuk (egyébként sem lett volna értelme megvárni a csapadékot, ahonnan már semmi kilátás nem lett volna). A következő cella nem volt tőlünk messze, alig 30 perc rohanás következett, mire sikerült elé vágni és irányba pozicionálni magunkat. 

Kacsota mellett voltunk a szántóföldön, de mindössze pár perc volt dokumentálásra. Mivel nagyon durván fejlődött és gyorsan közeledett, ezért innen is hamar menekülni kellett. Újabb rohanás következett, egészen Abaligetig, ahol sajnos elkapott minket, szerencsére megúsztuk kár nélkül (pár apró szemű jég volt csak). Ez alatt az út alatt többször meg tudtunk állni fotózni, illetve az utolsó 10 percről egy timelapse videó is készült a kocsiból. 

Itt kis szünet következett, szinte minden zivatar kivonult az országból, viszont Ausztriában újabb ígéretes cellák pattantak ki, így vártunk, bízva abban hogy elérik az országot. Jó 1 óra múlva már alkalmasnak látszott a helyzet az akció folytatására, így teljesen a határ közelébe mentünk, ahol a cellák oldalába szerettünk volna kerülni, villámokat fotózni (ekkor már besötétedett). Ez valamennyire sikerült is, bár nagyon hamar kimentek az országból. További akció már nem volt várható, elindultunk haza. Barcs környékén még megálltunk, hogy a távolodó villámokat lekapjuk, amiből szintén sikerült párat.

A vadászat vége 900 km lett. 

bottom of page