top of page

Szupercella & peremfelhő vadászat

2018.06.12.-13.

Meteorológiai háttér: Hazánk aznapi időjárását egy közelítő, hullámzó hidegfront alakította, melynek előterében viszonylag nagy labilis légtömeg helyezkedett el. A szélnyírás elegendő volt szupercellák kialakulására is, főleg a nyugati országrészben helyenként 15-18 m/s (0-6 km) szélnyírást is mutattak a modellek, magas (2500-3000 j/kg) labilitással és nyugaton elégséges nedvességgel. A viszonylag magas helikalitás is támogatta a szupercellák kialakulását. 

Mindezek mellett sajnos károkozásra is mutatkozott esély: A jégnövekedési zónában az erős feláramlás, a szárazabb levegő bekeveredésével és a magas szélnyírással párosítva akár szignifikáns (5 cm+) jégméret lehetőségét is előre vetítette, emellett a kiszáradás miatt a légzuhatag is reális veszélyforrás volt (18-23 DeltaTheta E értékek).

Estére egy MKR kialakulására is esély mutatkozott, mely nyugatról keleti irányba mozogna. 

A fentiek alapján egyértelmű volt, hogy vadászni kell. A helyzetet árnyalta, hogy mindannyian 16:00-ig dolgoztunk, félő volt, hogy lekéssük az érdemi akciót. Sajnos ez hamar beigazolódott, 15 óra környékén már meg is jelent az első szupercella. Nem volt mit tenni, ilyen helyzetre menni kell, úgy hogy elindultunk. M7 Tárnoki pihenőnél találkozott a csapat és onnan céloztuk meg az akkor Veszprém környékén tevékenykedő szupercellát. A további eseményeket a képek alatt lejjebb találjátok majd meg, de elöljáróban annyit elmondhatok, hogy igen izgalmas vadászatra sikeredett. Dokumentáltunk timelapse videóban és képekben is egy kettéváló szupercellát a Balatonnál, később a nyugatról érkező MKR peremfelhőjét is megcsíptük, illetve a haza úton megpróbáltunk végig előtte maradni, itt is volt némi izgalom. (reggel egy kis kárfelmérés is volt). Az éjszaka második felében Bence Orosházán csípte el a rendszert, gyönyörű villámfotókkal. 

Viharvadászok: Tiszavölgyi Dávid, Dornics Ákos, Czirok Bence, Lőrincz Ákos

(A veszprémi sc üllője, Velencéről)

Ez a fenti sc sajnos nagyon gyorsan behalt. Viszont mögötte volt egy következő, Ajka környékén, arra rajtoltunk rá. Menet közben a Balatontól délre is beindult a keletkezés, így gyorsan dönteni kell, hogy kockáztatunk és irány Veszprém, vagy pedig az új cellára megyünk rá. Utóbbi mellett döntöttünk, a következő megálló Balatonakarattya magaspart volt, ahol egy éppen kialakuló szupercellát tudtunk megfigyelni, de panorámába a Veszprémi sc-t és a Balatontól északra is egy LP SC-t láttunk. Így egy időben 3 (!) szupercella volt a látóterünkben.

.

(A gyengülő Veszprémi sc)

(A Balatontól délre fejlődő sc)

(Falfelhő)

(Kettéválás)

Itt pedig egy érdekesség: ez a szupercella itt az orrunk előtt vált ketté. A balos tagja hamarosan elhalt, a jobbos tagja még élt egy jó 1,5 órát. Igazi tankönyvbe illő jelenetsor játszódott le. 

Forrás: OMSZ

Megpróbáltuk még ezt követni, de sajnos már nagyon gyengülőben volt, így Enyignél feladtuk az üldözését. Némi mammát azért produkált még látványnak, de innentől kezdve a nyugatról érkező rendszer megfelelő helyről való dokumentálása volt a cél. Itt többféle verzió is felmerült, végül amellett döntöttünk, hogy az M7-esen próbálunk elévágni, és valamelyik mólóról várjuk majd az érkezőt, ami vélhetően peremfelhővel fog megjönni. Elsődlegesen Fonyódot tűztük ki célnak. 
Meglepetésünkre jóval a rendszer előtt jelent meg a peremfelhő, a kifutófront jó 30 km-el eltávolodott a csapadéktól. Mindössze perceink voltak megfelelő helyet találni, éppen hogy kiértünk a fonyódi mólóra. Kb. 2-3 percünk volt, és jött is a szél. Kézi szélmérővel másodpercek alatt 79 km/h lökést mértünk, a további fotózás lehetetlen volt. 
Innen indulás visszafelé, cél a rendszer elejére kerülni, megpróbálni megelőzni, és további fotókat, esetleg villámfotókat készíteni. Sajnos elég gyors volt, szinte a lehetetlen kategóriába tartozott, folyamatosan nagy szél és csapadék kísért minket, lehetetlenítve a fotózást. 1-2-szer azért sikerrel jártunk, néhány képet tudtunk lőni. 
A haladó rendszer új déli, legerősebb végét Bence csípte el, Orosháza környékén. Látványos peremfelhővel és villámokkal érkezett.
.

Forrás: OMSZ

Az esti rendszer Pest megye déli részén bow-echo-vá fejlődött egy rövid időre, és itt több helyen károk is keletkeztek. Az alábbi képeket másnap reggel lőttük Péterinél, szemléltetve a vihar erejét:

Forrás: OMSZ

bottom of page