top of page

2017.07.10. - 12.

Hidegfrontok, szupercellák, MKR, villámok, peremfelhők

2017.07.10. : Hazánkat észak felől egy hullámzó front közelítette meg, dél felől pedig igen meleg légtömeg érkezett. A megfelelő labilitás, nedvesség, illetve az észak felé egyre növekvő szélnyírás, és a várható konvergenciák igen jó (szupercellás) helyzetet vetítettek előre. Csapatunkból így többen is készenlétben álltak. Peti és Bea vadászatot terveztek a Dunántúlra, Dávid Pest megye déli részén, Zsolt Pest környékén állt készenlétben, míg Bence Orosháza környékén várakozott. 

Bea & Peti: 

Már a reggeli órákban megbeszéltük, hogy a délután alkalmas lehet újabb viharvadászatra, így, hát egyeztettünk, hogy ismét útnak indulunk. Késő délután találkoztam Perkátán Beával, majd a konvektív paraméterek áttekintése után, eleinte a Velence-i tó irányába indultunk el, majd Szabadegyházánál megálltunk egy rövid elemzésre. Már egy ideje a műholdat és a radart figyelve a Kaposvár felől érkező cellát szerettük volna elcsípni.
Úgy döntöttünk, hogy elé megyünk, mivel szerettük volna még sötétedés előtt dokumentálni.
A Fejér megyei Kálozt céloztuk meg, ahol is gyönyörű mammákat vettünk észre a fő feláramlási torony aprócska üllőjén a lemenő Nap megvilágításában.
Letáboroztunk, de nem is lett volna már időnk a cella elé kerülni, ezért kerestünk egy mellékutat Kálózon, ahonnan jól rá láthattunk a mi „kis” cellánkra. Ahogy közeledett lassan a zivatar, a horizonton a peremfelhő alatt egy falfelhő bukkant elő, ami hamar fel is oszlott. Gyorsan robogott felénk a cella, miközben azt az információt kaptuk hogy Siófokot letarolta a vihar. Sokat nem mertünk tétovázni,ahogy a peremfelhő a fejünk fölé ért gyorsan kocsiba pattantunk. Szinte már-már menekülés közben a multicellás rendszerré fejlődött közvetlen mögöttünk, és körülöttünk több légzuhatag is kialakult.
A csapkodó villámok, és itt ott már erős széllökések közepette szerencsésen érkeztünk haza.

Dávid: 

Már késő délután is terepen voltam fotózni, egy távoli szupercellát sikerült megfigyelni, csodaszép túlnyúló csúccsal, erről lent timelapse videót is találtok. Este megérkezett a rendszer, szép kis peremfelhővel és villámokkal, majd nem sokkal később egy második hullám is érkezett, így még egy lehetőség volt a fotózásra, amit ki is használtam. 

Bence: Este már a csapat nagy részének megvolt a nagy fogás, még én várakoztam, majd éjfél környékén alkalmas volt a helyzet arra, hogy terepre menjek. Végül az orosházi reptérre esett a választás, ahonnan minden irányban zavartalan panoráma áll rendelkezésre. Délnyugat felől egy MKR érkezett, ami Orosházát aztán északról kikerülte, de legalább látványos villámparádét produkált. Kint voltam egészen 2 óráig, 2 fényképezővel is fotózva remek fogások lettek.

2017.07.11. : Nyugat felől hidegfront érkezett, ismét alkalmasak voltak a feltételek komoly zivatarokra, sőt szupercellákra is, kedd este. Csapatunkból Peti volt a legjobb helyen, így készenlétben volt az este folyamán.

 

Szokás szerint kitelepedtem a megszokott helyemre és onnan figyeltem a délnyugat felé alakuló zivatarokat. Rövid időn belül egy komoly zivatar alakult ki a térségemben. Nagyon sok lecsapóval és egyre érdekesebb felhőformákkal közeledett felém. Már már szupercellás jegyeket mutató cella, megállt szinte, és a mezociklon formát öltött. Elképesztő látványt nyújtott ahogy a villámok fénye megvilágította. Rövidesen a cella odébb állt és vártam a következő zivatart ami gyorsan közeledett felém.

2017.07.12. : Bence az érkező MKR-t dokumentálta Orosházán, igen látványos fotókkal. 

Este elemezve a helyzetet, jónak ígérkezett ez az éjszaka is. Addig aludtam egyet, de Peti ébresztett 1 óra környékén, hogy mehetek, ugyanis 40 km-en belül van egy erős cella, ami felém tart. Gyorsan el is mentem Vörös Adorján fotóskollégáért, majd mentünk a reptérre a legjobb kilátás érdekében. Túl sok időnk nem volt fotózni, mert veszélyesnek nézett ki a helyzet a teljesen nyílt terep miatt. Intenzív villámshow-t adott, de kevés lecsapóval, javarészt a csapadéksávok között elbújva, viszont a peremfelhője elég látványos volt. Utána visszavonulót fújtunk, majd a városi bevásárlóközpont környékén alkottunk, aránylag elfogadható eredménnyel. Több hullámban is érkezett a csapadék, de nem volt igazán fotózható villám. Majd 4 óra előtt megérkezett az MKR látványos peremfelhővel, ekkor fejeztük be a fotózást is.

Viharvadászok:

Czirok Bence

Papp Péter

Boldis Beáta

Tiszavölgyi Dávid

Czimbuli Zsolt

Palla Lénárt

Vörös Adorján

bottom of page