top of page
  • Szerző képeTiszavölgyi Dávid

Peremfelhők napja, 2022.06.10.


Meteorológiai háttér: Sekély ciklonális mező, és ebben hullámzó, szinte egy helyben álló frontzóna alakította az elmúlt napok időjárását, így ezen a napon is várhatóak voltak (akár nagyobb számban is) zivatarok. Az elsődleges veszélyforrás itt is a felhőszakadás volt, de emellé kisméretű (1-2 cm) jég, és viharos szél is várható volt.

A délutáni órákban jelentősebb labilitás halmozódott fel, továbbá a modellfutások is bíztatóak voltak, minden más paraméter tekintetében is, így vadászat esélyes volt a dolog. Ugyan a szélnyírás alacsony volt, ezért szupercellákat nem vártunk, de a kialakuló multicellás zivatarok is tudnak szépek lenni, továbbá tudományosan is érdekesek, ezért foglalkoztam a helyzettel.

A délutáni vadászat számomra az ország középső sávjában lévő konvergenciavonalon kipattanó zivatarokkal kezdődött.ECMWF előrejelzés, néhány paraméter: Labilitás (MUCAPE), Villámsűrűség, kihullható víz (mm). Forrás: meteologix

Bár délután 3-ig dolgoztam, utána tudtam foglalkozni az eseményekkel, de ezzel időben nem veszítettem semmit ezen a területen. Az első komolyabb érkezőre 4 óra utáni időpontig kellett csupán várni. Északkelet felől az ország legerősebb zivatara közeledett, ami már messziről is szép látványt nyújtott.
Életkép zivatar előtt

Mivel errefelé tartott, és igen erős csapadéktevékenység látszódott benne a radaron, kivártam, arra számítottam, hogy talán szép peremfelhővel fog érkezni. Hamarosan nem is kellett csalódnom, igen pompás látvány tárult elém.

Timelapse videó az érkezéséről:A végét tudtam már csak elkapni, de egy gustnado is kialakult a gustfront mentén. Látványos örvény volt, sajnálom hogy csak ennyire tudtam dokumentálni. A Gustnado a kifutószél front és a meleg levegő találkozásánál alakulhat ki. A feltételek akkor optimálisak, ha a gustfront előtt meleg, nedves, labilis légtömeg helyezkedik el. Az erős kifutószél és a zivatarba befelé fújó szél eltérő irányban fúj, ezáltal erős szélnyírás adódik, ami létrehoz egy horizontális örvényt. Az itt kialakuló konvergencia és a labilis levegőben a gustfront általi emelés erős feláramlást generál, ami egy nagyon kis területre húzza össze ezt az örvényt, ami így erőteljes forgásba kezd. A tornádóval ellentétben a gustnado alulról épül fel.Gyenge gustnado

Gustnado ábra, forrás: SKYbrary

Innen aztán menekülésre került a sor, ugyanis látható volt a jégsáv, amit szerettem volna elkerülni, plusszban a dokumentálást itt nem adtam fel, szerettem volna további képeket készíteni. A peremfelhő kitérés közben is igen látványos volt.


Feltételezhető jégsáv. (később kiderült, hogy valóban nagyobb mennyiségű, de nem heves kategóriát elérő jégeső volt a város egyes részein.


Kitérés a cella elől

Kitérés a cella elől

Elsőre Péterinél lőttem meg újra, majd hátsó kisebb utakon mentem tovább Monor szélére, ahová akkor ért oda a csapadék. Ez is látványos sávval érkezett, azonnal látszódott, hogy ismét ki kell térni előre, mert ha belekerülök, onnantól bukom a további dokumentálást.


Üllő és Péteri között a 4-es főúton

Péteri vasútállomás

Péteri és Monor között

M4 felhajtó, Monor

Forrás: Windy app

Ezután még Üllő felé volt egy kitérés, ahonnan még egyszer ráláttam a zivatarra, ami kicsit burst (légzuhatag) jellegűnek látszódott. Az elvonulta után bementem a városba kárfelmérni, de sok tócsán és pár leszakadt ágon kívül mást nem láttam. Utólag több helyről is kaptam képeket, hogy miket okozott a zivatar, ezeket alább mutatom, a kép alatt a helyszín és a készítő neve. A Nyugati-Cegléd vonalon órákig állt a vonatközlekedés, hatalmas késések voltak áramkimaradás miatt. Monoron-Monorierdőn is több helyen áramszünet nehezítette a lakosok életét.Monorierdő, Blaha Evelin képe

Monorierdő, Borsi Edina képe

Monorierdő, Kovács Angéla képe

Monor, Bekker-Lehel Veronika képe

Ezzel az első kör le is zárult.


 

2. és 3. hullám:


Épphogy csak hazaértem, mindössze 2 képet dolgoztam ki, ettem pár falatot, máris riasztás, újabb akció érkezik. Elsőre nem is akartam rámozdulni, de aztán egyre szebbnek nézett ki a radaron, plussz mögötte újabb keletkezés látszódott, így hát megindultam, hétvége jön, mibaj lehet...


Terepre érve látszódott egy szétesőben lévő peremfelhő, viszont ezzel nem is foglalkoztam sokat (ez volt a 2. hullám), ugyanis innen északkeletre szemmel láthatóan is új fejlődés volt, így inkább az volt az érdekesebb. Irány vissza Üllő felé megint, ahonnan megintcsak csodás peremfelhő tárult elém. Mivel közeledett a naplemente, a színek is igen impozánsak voltak.


Monor, 2. felvonás, széteső peremfelhő

Radarkép, forrás: Időkép

Gyömrő és Üllő között látványos peremfelhő


Itt sem akartam még elengedni ezt az egészet, főleg hogy naplemente jött, és még volt is helyünk / időnk menni. Mivel pont az M4 mellett voltunk, ezért rögtön irány Vecsés, reptér környéke, onnan még jó esélyt láttam fotózni. Odaérve jó döntésnek bizonyult, a lemenő nap kezdte megsütni az érkező peremet, ezzel igencsak egyedi látványt kölcsönözve neki. Mivel a csapadék ránk nem volt már annyira veszélyes, ezért viszonylag nyugiba vártam meg az áthaladását és folyamatosan lehetett fotózni.Vecsésnél még az elhaladóból próbáltunk villámfotózni, de itt már nem jártunk sikerrel.


A vadászat itt végetért, további érdemi akciót nem láttam kialakulóban. Hazafele még kaptam egy helyszíni bírságot, csak hogy legyen valami negatív is a napba. :D

Összességében nagyon látványos napot sikerült zárni, a károkat is megúsztam, bár sajnos mások nem voltak ilyen szerencsések. A túra vége (annak ellenére hogy csak a környéken mozogtam) 140 km lett.

314 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page