top of page
  • Szerző képeTiszavölgyi Dávid

Szupercella kergetőzés délen, 2022.05.25.

Frissítve: 2022. máj. 28.

Hidegfront érkezett, viharvadászatra igencsak jó helyzet nézett ki már egy nappal előtte is. Viszont sajnos 16:00-ig dolgoztam, így kérdéses volt, hogy oda lehet-e érni az eseményekre. Végül a számításaink alapján úgy gondoltuk, hogy van időnk, így az M6-os tengelyét tűztük ki célnak, elsődlegesen egy Pécs körüli végponttal. Többek között azért is ez volt a terv, mert a többnyire kelet felé mozduló szupercellákat így biztosan észak-dél tengelyben le tudjuk fedni, és mivel károkozó események is várhatóak voltak, ezért fontos volt, hogy legyen menekülőútvonal.


Meteorológiai háttér röviden: A mai napi időjárást egy északnyugat felől érkező hidegfront alakította. A front előterében a délnyugati országrész tágabb környezetében labilizálódott a légkör, továbbá szupercellák kialakulásához is megfelelő szélnyírás volt jelen. Elsősorban a déli megyékben középszinten kiszáradás volt várható több modell szerint is, ami támogatta heves kategóriát elérő (90 km/h +) széllökéseket, továbbá a jégnövekedési zónában magas Cape illetve nagy szélnyírás a heves (akár szignifikáns) jég lehetőségét is előre vetítette, ezért a helyzet mindenképp veszélyeket hordozott magában. A konvekciót továbbá több háttéremelési tényező is támogatta: magassági divergencia, örvényességi advekció több szinten, illetve maga a front is.


Forrás: OMSZ

Útközben Dunaszentgyörgy környékén figyeltünk fel egy ígéretes keletkezésre, így le is jöttünk a pályáról és meg is álltunk. Látszott, hogy ez perceken belül komoly eséllyel szupercellává válhat. Mindössze 7-8 percünk volt, és már kaptuk is a csapadékot, közben pedig már villámtevékenységet is produkált. Mivel eleinte ÉK-K felé vártuk a cellamozgást, jobbra kitérő szupercellákkal, így nagyjából jó helyen voltunk, de át kellett helyeződni.


Forrás: Windy


Kitértünk előle, mivel követni itt nem tudtuk (Dunán való átjutás nehézsége). A beérkező információk alapján Szedresnél már komolyabb jégesőt produkált.

Persze ilyen könnyen nem hagytuk futni, irány dél, ha kiérünk a csapadékból, akkor dél felől még jó eséllyel tudunk érdemi fotókat készíteni.

Tolna városáig mentünk, annak is a délnyugati részére, ahol sikerült majdnem teljesen a falfelhő alá pozícionálni, kb a mezociklon alatt lehettünk. Itt is csupán pár perc volt fotózni, érkezett a csapadék.
Forrás: OMSZ (met.hu)

Forrás: MetNet.hu, OMSZ

Forrás: OMSZ, MetNet

Innen Bogyiszló és Szekszárd közé mentünk, majd később közvetlen Bogyiszló mellé, az elhaladó szupercella hátoldalát fotóztuk.


Ágics Éva fotója, Bogyiszlón ~4cm jeget hagyott ez az sc.

Ágics Éva fotója, károk Bogyiszlóról

Léhning Zsuzsanna fotója Fajszról, szignifikáns jégméret, Bogyiszló után erre haladt a szupercella


Innen ezt elengedtük, és nyugati irányra koncentráltunk, ugyanis újabb szupercella érkezett, bár egyelőre csak szürkeséget láttunk, mást nem, ráadásul gyenge csapadéktevékenység is volt, ami kicsit nehezítette a dolgot. Tapasztalat alapján ilyenkor általában hirtelen jelenik meg a cellánk, most sem volt ez másképp, Szekszárd mellett meg is láttuk a tipikus struktúrát.
Forrás: OMSZ

Mindössze néhány képre volt időnk, a cella csapadéka el is ért minket, így rögtön új pozíciót kerestünk. Szerencsére pár km-el arrébb újabb kilátás nyílt, ami ezúttal sem volt csúnya. Persze sok időt itt sem tudtunk tölteni, menni kellett tovább, mivel valós veszély volt, hogy szignifikáns jégméret is van benne, ezért dél felé tértünk ki és ezt a cellát is elengedtük.


Viharvadász életképInnen továbbmentünk dél felé, ugyanis nyugat felől újabb ígéretes érkezők voltak kilátásban. Nem is mentünk messzire, Palotabozsok környékén vettünk fel pozíciót, ahonnan tökéletesen ráláttunk az érkező HP szupercellára, ami egészen elképesztő látvánnyal érkezett.Készült egy gyorsított videó is az érkezéséről:


Forrás: OMSZ

Forrás: MetNet.hu, OMSZ

Na innen aztán őrült menekülés keződött. A cella útvonalából több helyről is heves kategóriát meghaladó (de néhol akár szignifikáns) elérő jégméretet jelentettek. A fenti timelapse videóból látni, hogy azért elég sokáig maradtunk, de azon a ponton fel kellett adni, nem akartuk a kocsit és a testi épségünket kockáztatni. A radaron, vizuálisan, illetve a bejövő adatokból is látszódott, hogy nem játék ami érkezik. Ilyenkor fontos a tapasztalat és a gyorsaság, másodpercek alatt kellett dönteni, hogy hogyan tovább. Észak felé több km volt az M6 autópálya, illetve a radar alapján sem lett volna ésszerű arra indulni, így dél felé, Mohács felé indultunk. 7 km volt az első benzinkút, ott terveztük meghúzni magunkat. Végül megúsztuk, a kútra érés után kapott el minket a csapadék, ami egy friss keletkezés volt nyugat felé, de a jeget megúsztuk.


Menet közben kifotózva, az érkező csapadék Mohács előtt

A benzinkútnál készült

Pozíciónk és radarkép. Sikerült dél felé kerülni. Forrás: Időkép

Itt fél óra várakozás következett, majd a csapadék gyengülésekor a helyzetelemzés után villámfotózás lett a cél, egész jó esélyeink voltak egy szép lezárásra. Visszafele indultunk észak felé, pár km után sikerült egy viszonylag jó pozíciót találni, innen készült néhány villámfotó. A csapadéksávval egész látványosra sikeredtek.


A szerdai villámok, forrás: blitzortung.org


A vadászat itt végetért, nem számítottunk további akcióra, így elindultunk hazafelé. A túra vége végül 500 km lett, 3 szupercellát sikerült levadászni.Viharvadászok:

Tiszavölgyi Dávid

Somogyi Csaba

Fekete Levente

1 212 megtekintés2 hozzászólás

2 commentaires


Kata Farkasné Bertók
Kata Farkasné Bertók
20 juil. 2023

A lélegzetem is elállt amikor néztem a fotókat, videókat. Nagyon bátrak vagyok! Gratulálok!


J'aime
Tiszavölgyi Dávid
Tiszavölgyi Dávid
20 juil. 2023
En réponse à

Köszönjük! Sokszor veszélyesek, de ugyanilyen lenyűgözőek is a zivatarok.

J'aime
Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page