top of page
  • Szerző képeTiszavölgyi Dávid

Vadászat a Balatonnál 2021.07.31. - 08.01.

Hétvégére a Balatonra terveztem túrát, két okból: az egyik a pihenés, a másik az esetleges viharok miatt. Na a pihenés része annyira sikerült, hogy 1 percet sem aludtam a 2 nap alatt, mert éjszaka akció volt:))


Szombat hajnalban indult a buli, amikor is nyugat felől egy záporos, zivataros tömb érkezett. Nem volt túl erős, de arra jó volt, hogy Siófokról gyorsan Akarattyára menjek, és ott próbáljak meg villámfotózni. Ez viszonylag sikerrel is járt, bár nagyon nem volt extra villámtevékenység, már eléggé legyengült az egész.


Villámok a magaspartról

A következő "felvonás" vasárnap hajnalra volt várható, úgyhogy ugrunk is egy napot. Estétől megfigyelő állás volt Siófokon, de nem nagyon akartak indulni az események, úgyhogy addig bulizással telt az éjjel első része. Meguntam, irány kicsit aludni. Épphogy becsuktam a szemem, már jött is a My Lightning Trackertől a riasztás, villámtevékenység 40 km-en belül. Radarra ránézve a helyzet egyértelmű volt, megintcsak irány Balatonakarattya, úgyanis a nyugatról érkező szupercella gyanús zivatart onnan lehet talán látványosan megfigyelni. (utólag lehetett volna délebbről is, de villámfotózásra így sem volt rossz)
Itt már elért a csapadék és a gustfront, de látszódott lehetőség egy "utánalövésre" és villámok szempontjából is aktív volt, ezért elindultam kicsit átlóban a cella mögé, dél irányba. Enyignél már megszűnt a csapadéktevékenység és a gyorsan mozgó cella hátoldala tárult elém, izolált formában, halványan a napkorong is látszódott a csapadékon át. Itt újabb fotózás következett, pazar látvány tárult elém.
A nap komoly helyzete viszont csak ezutánra volt várható, Estofex 3-as, és egyéb nyalánkságokkal, komoly szupercella és szignifikáns események lehetőségével. Sajnos kívülálló okok miatt a műsor indulásakor vissza kellett rohanjak Pestre, így a Balaton környéki szupercellákat nem tudtam dokumentálni. Gyengült formában értek el a Duna vonaláig, itt pár vágóképet azért csináltam. Összességében nem volt egy rossz hétvége.M0
Bugyi környéke
Bugyi környéke, kelet felé

216 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Legújabb posztok
Kiemelt poszt
Archívum
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Flickr
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page